Baburin: NATO bombardovanje SRJ otvorilo oči cijelom svijetu i ukazalo na borbu dobra i zla koja se i danas vodi

0

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije otvorilo je oči cijelom svijetu i ukazalo na borbu dobra i zla koja se i danas vodi, rekao je za RT Balkan bivši zamjenik predsjednika Državne dume Sergej Baburin.

U razgovoru za RT Balkan o proljeću 1999. godine i NATO agresiji na našu zemlju, Baburin ističe da je tada mnogo napora uložio da pokuša da spriječi vojno miješanje NATO-a u unutrašnju politiku Jugoslavije.

Na našim prostorima je kao član parlamentarne delegacije boravio, kako se prisjetio, više puta. I 1994. godine u Bosni i Hercegovini i na KiM, gdje je razgovarao sa predstavnicima albanske zajednice, i kasnije, 1998. godine, neposredno pred NATO agresiju.

„Svima je bilo jasno da ultimatum koji je u Rambujeu iznet tadašnjem predsjedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću značio zvanično odricanje od Kosova i Metohije, ali nikom nije bilo jasno šta će biti dalje“, kaže Baburin.

„Kada me je Milošević pitao da procijenim situaciju, rekao sam mu: ‘Odluku možete da donesete samo Vi, kao lider države. Ali, ako potpišete to što od Vas traže u Rambujeu – odričete se Kosmeta i potomci će Vas prokleti. A, ako ne potpišete, najvjerovatnije će biti rata.’ Nažalost tako je i bilo“, prisjeća se bivši zamjenik predsjednika Državne dume.

Vest o početku bombardovanja zatekla je našeg sagovornika u Sibiru, odakle se žureći vratio u Moskvu na zasedanje Državne dume koje je počeo rečima: „Dana 24. marta 1999. godine organizacija UN je umrla“, jer, kako je objasnio, nije mogla da spreči nezakonitu samovolju vojno-političkog bloka NATO i Sjedinjenih Američkih Država.

„Možda sam požurio sa tom ocenom o UN, jer i danas pokazuju znake života, ali vidimo da ta međunarodna organizacija stvarno nije mogla da spreči tragediju u Jugoslaviji, a posle toga i mnoge druge samoinicijativne akcije SAD“, rekao je Baburin.

Navodi da je današnja globalna civilizacijska i ekonomska kriza nastupila nakon što je aktuelna forma kapitalizma samu sebe potrošila, s obzirom da se Zapad našao u ćorsokaku u pokušaju da preživi na račun drugih država.

„U toku je borba dobra i zla. Svi smo je uočili prije 25 godina na Balkanu, a danas se vodi i u Ukrajini i u Pojasu Gaze na Bliskom istoku“, objasnio je on.

Jednopolarni svijet se srušio i postavlja se pitanje šta će ga zamjeniti, navodi Baburin i dodaje da će se u bliskoj budućnosti pokazati da li su uspjeli pokušaji formiranja stabilnog i efektivnog multipolarnog svjetskog poretka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.