Azil EU najviše traže Albanci, najmanje građani Crne Gore

0

Građani Albanije i tzv. Kosova prednjače na listi tražilaca azila sa tzv. Zapadnog Balkana u zemljama Evropske unije, pokazuje izvještaj Agencije Evropske unije za azil (EUAA) za prva tri mjeseca 2024. godine.

Prema tim rezultatima, broj podnosilaca zahtjeva sa ovih teritorija veoma je visok u poređenju sa drugim zemljama kao što su Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Prema izvještaju EUAA, u martu su 624 zahtjeva za azil podnijeli državljani Albanije, 513 građani tzv. Kosova, 340 iz Sjeverne Makedonije, 272 iz Srbije, 109 iz Bosne i 37 iz Crne Gore.

U februaru 2024. godine u jednoj od zemalja Evropske unije registrovano je 744 zahtjeva za azil albanskih državljana, dok je u januaru ove godine registrovano 648 zahtjeva.

Oko 2.016 prijava albanskih državljana od januara do marta ove godine je razmotreno, dok su 2.752 prijave još u obradi.

Procenat odobrenih azila za albanske državljane ne prelazi ni jedan odsto zahtjeva.

Inače, tokom 2023. godine, u nekoj od zemalja Evropske unije podnijeto je ukupno 9.145 zahtjeva albanskih državljana za azilom.

Prema podacima EUAA, najveće interesovanje albanskih državljana tokom prošle, ali i u prva tri meseca ove godine, važilo je u zemljama poput Francuske, Italije i Njemačke.

Pored Evropske unije, Albanci su tokom 2022. i 2023. godine azil tražili i u Velikoj Britaniji, a procjene su da na razmatranje čeka 16.000 do 20.000 zahteva.

U međuvremenu, ove godine je broj Albanaca koji su neregularno ušli u Englesku preko Lamanša, prema britanskim vlastima, zanemarljiv.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.