Australija: Međunarodni studenti će sada morati da plaćaju duplo skuplje vize

0

Australija je danas saopštila da je više nego udvostručila naknade za vize za međunarodne studente, što je najnoviji potez vlade da obuzda rekordnu migraciju koja je pojačala pritisak na ionako skučeno tržište nekretnina, prenosi Hina.

Od 1. jula naknada za međunarodnu studentsku vizu porasla je na 1.600 australijskih dolara (995 evra) sa prvobitnih 710 australijskih dolara, dok je nosiocima turističkih viza i studentima s privremenim vizama za diplomske studije zabranjeno podnošenje zahtjeva za studentsku vizu u zemlji, prenosi Rojters.

“Promjene koje danas stupaju na snagu pomoći će vratiti integritet našem međunarodnom obrazovnom sistemu i stvoriti migracioni sistem koji je pravedniji, manji i bolji za Australiju”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Klari O’Nil u izjavi.

Službeni podaci objavljeni u martu pokazuju da je neto imigracija porasla za 60 posto na rekordnih 548.800 ljudi u godini do 30. septembra 2023.

Porast naknada čini podnošenje zahtjeva za studentsku vizu za Australiju daleko skupljim nego u konkurentskim zemljama poput SAD-a i Kanade, gdje koštaju oko 185 američkih (172 evra) odnosno 150 kanadskih dolara (102 evra).

Vlada je rekla da takođe uklanja rupe u pravilima o vizama koje su stranim studentima omogućavale kontinuirano produžavanje boravka u Australiji, nakon što je broj studenata na drugoj ili narednoj studentskoj vizi porastao za preko 30 posto na više od 150.000 u razdoblju 2022.–2023.

Međunarodno obrazovanje kao jedna od najvećih izvoznih industrija

Najnoviji potez uslijedio je nakon niza radnji od kraja prošle godine za pooštravanje pravila o studentskim vizama, jer je ukidanje ograničenja za COVID-19 2022. potaknulo godišnju migraciju na rekordne nivoe.

Zahtjevi za engleski jezik pooštreni su u martu, dok je iznos ušteđevine potreban međunarodnim studentima za dobivanje vize u maju povećan na 29.710 australijskih dolara (18.487 evra) s 24.505 australijskih dolara, što je drugo povećanje u otprilike sedam mjeseci.

Izvršni direktor australskih univerziteta Luk Šehi rekao je da bi kontinuirani politički pritisak vlade na sektor doveo u pitanje poziciju snage zemlje.

“Ovo nije dobro za našu ekonomiju ili naše univerzitete, koji se uveliko oslanjaju na školarine međunarodnih studenata”, rekao je Šehi u odgovoru poslanom e-poštom.

Međunarodno obrazovanje jedna je od najvećih australijskih izvoznih industrija, a ekonomija je u finansijskoj godini 2022.-2023. imalo vrijednost od 36,4 milijarde australijskih dolara.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.