Atentator na Fica prebačen na psihijatrijsko odjeljenje

0

Juraj Cintula, koji je pokušao da hicima iz pištolja ubije slovačkog premijera Roberta Fica, prebačen je zbog bezbjednosti na odeljenje psihijatrije zatvorske bolnice.

Ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak navodi da je Cintula (71) prebačen jer na odeljenju psihijatrije postoji mogućnost intenzivnog nadzora.

– Odluka da se Cintula prebaci na psihijatrijsko odeljenje donijeta je kako sebi ne bi nanio bilo kakve povrede ili zadobio povrede koje bi premijerove pristalice mogle shvatiti kao odmazdu – rekao je Kalinjak.

Slovački mediji pretodno su javili da je Cintula, koji je inače pjesnik, pod danonoćnim nadzorom i da bi njegovo prebacivanje u medicinsku ustanovu moglo da bude obavljeno u preventivne svrhe.

Atentat na Fica, koji je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja. Napadač je ispalio pet hitaca u slovačkog premijera iz neposredne blizine. Policija je tada saopštila da je napadač bio motivisan političkim motivima i da se nije slagao sa postupcima vlade – uključujući i protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini.

Cintuli prijeti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Policija je prvo saopštila da je napadač djelovao sam, međutim, istražitelji trenutno proveravaju teoriju da je mogao da ima saučesnike.

(Kurir/RIA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.