Asanžova supruga: Napad na Džulijana je najteži napad na slobodu medija koji je svijet ikada vidio

0

Supruga osnivača „Vikiliksa“ Stela Asanž izjavila je danas da je napad na Džulijana Asanža „najteži napad na slobodu medija koji je svijet ikada vidio“.

„Napad na Asanža je najteži napad na slobodu medija koji je svijet ikada vidio. Eksteritorijalan je i izvodi ga jedna država, primjenjujući svoje zakone u ostatku svijeta, na stranog državljanina koji je objavljivao u drugoj zemlji“, rekla je Asanžova za France 24.

Prema njenim riječima, napad na Asanža predstavlja „deklaraciju univerzalne jurisdikcije nad štampom u kojoj jedna država tvrdi da ima moć da ograniči, ne samo mogućnost novinara da rade svoj posao, već i pravo javnosti širom sveta da zna“.

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača „Vikiliksa“ na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se u utorak prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je riječ o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su istakli da imaju dokaze o zavjeri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald rekao je da se ne može vjerovati u američka uvjeravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na „krajnje nepravedan i nesrazmjeran način ukoliko bude izručen“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki advokati su se sudu obratili danas, rekavši da je optužba za špijunažu protiv novinara „zasnovana na vladavini prava i dokazima“.

„Ovo krivično gonjenje je možda bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana“, rekla je danas advokatica Kler Dobin, koja zastupa interese SAD.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.