Asanž u pregovorima sa SAD o priznanju krivice

0

Američko ministarstvo pravde razmatra da li da dozvoli osnivaču „Vikiliksa“ Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim za prekršaj kako bi izbjegao izručenje SAD pod optužbom za špijunažu, prenosi „Volstrit džornal“.

Potencijalni sporazum bi omogućio Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje povjerljivim informacijama, a pet godina koje je već odslužio u londonskom zatvoru „Belmarš“ bi mu se računalo kao kazna, rekli su listu neimenovani izvori.

Asanžovi advokati i američki zvaničnici sastali su se proteklih meseci kako bi „skicirali“ moguću nagodbu, tvrde izvori. Međutim, Bari Polak, advokat zatvorenog novinara, rekao je za list da „nema znakova“ da je Vašington spreman da prihvati dogovor.

Ako bi dogovor bio postignut, to bi okončalo pravnu bitku koja traje više od decenije. Nakon što ga je britanska policija uhapsila 2010. zbog optužbi za seksualne delikte koje je on negirao, Asanž je dobio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ponovo je uhapšen 2019. godine kada mu je Ekvador oduzeo azil i od tada je u „Belmaršu“.

Ministarstvo pravde otpečatilo je optužnicu protiv Asanža na dan hapšenja, tereteći ga po 17 tačaka za špijunažu. Ako bude izručen SAD i osuđen, bivšem šefu „Vikiliksa“ prijeti kazna od 175 godina zatvora.

Optužbe proističu iz njegovog objavljivanja povjerljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se navode detalji o navodnim američkim ratnim zločinima u Iraku i Avganistanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva odobrilo je njegovo prebacivanje u američki pritvor 2022. godine, ali je Asanž, koji je sada lošeg zdravlja nakon skoro pet godina u samici, uložio žalbe, od kojih nijedna nije bila uspješna. Prošlog mjeseca, Visoki sud Velike Britanije odložio je odluku o davanju posljednje šanse Asanžu da uloži žalbu na njegovo izručenje.

Upotreba američkog Zakona o špijunaži za krivično gonjenje Asanža je kontroverzna, jer je novinar objavio, ali nije ukrao, povjerljivi materijal o kome je riječ.

Bivši američki predsjednik Barak Obama je upravo iz tog razloga odbio da podnese tužbu protiv Asanža, tvrdeći da se njegova aktivnost ne razlikuje od aktivnosti bilo kog lista, te da je stoga zaštićena Prvim amandmanom američkog Ustava.

S obzirom na izbore koji se predstoje u novembru, američki predsjednik Džozef Bajden želi da izbjegne „vrući politički krompir“ u vidu Asanža, piše „Volstrit džornal“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.