Ankara i Vašington normalizuju odnose

0

Predsjednik Republike Redžep Erdogan razgovarao sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom

„Ankara i Vašington će normalizovati bilateralne odnose“, izjavio je turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Čavušoglu, na zajedničkoj konferenciji za novinare, u društvu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.
Tilerson je doputovao u Tursku u dvodnevnu posjetu i, kao što smo već istakli, prethodno obavio veoma konstruktivan razgovor sa Erdoganom.
„Sva pitanja su otvoreno postavljana. Razgovarali smo ne samo o bilateralnim odnosima, već i saradnji na regionalnim pitanjima. Juče smo, na obostrano zadovoljstvo, dogovorili normalizaciju odnosa „, sumirao je Čavušoglu rezultate sastanka.
Ipak, primetio je da su Sjedinjene Države u prošlosti davale Turskoj obećanja, kojih se nijesu principijelno pridržavali.
„Dogovorili smo se da preduzmemo konkretne korake, da naši dogovori ne bi ostali prazno slovo na papiru. Odlučili smo napraviti mehanizam za rješavanje najbitnijih problema“, dodao je ministar, naglasivši da će prvi pregovori u okviru ovog mehanizma biti održani u martu.
Tilerson je zaključio da Amerika poštuje pravo Turske da brani svoje granice, ali je pozvao Ankaru da bude suzdržana prilikom obavljanja operacija u području sirijskog grada Afrine.
Podsjetićemo da su tokom proteklih nekoliko godina tursko-američki odnosi bili narušeni podrškom koju SAD pružaju oružanim formacijama sirijskih Kurda. Suprotno SAD-u, zvanična Ankara ih smatra za teroriste, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju državnoj bezbjednosti.
U tom smislu, Tilerson je obećao da će američka podrška sirijskim Kurdima „biti umjerenija“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.