Anđelković: Prethodnih mjeseci na KiM bilo jako puno provokacija za koje se vidjelo da nisu bile slučajne

0

Situacija na Kosovu i Metohiji je išla ka eskalaciji, moramo se podsjetiti da je i u prethodnim mjesecima bilo jako puno provokacija za koje se vidjelo da nisu bile slučajne, rekao je za PINK, nekadašnji predsjednik Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija Zoran Anđelković.

– Imali smo skoro i događaj u Štrpcu, kada su ranjeni srpski mladići. Međutim, problem je u tome što je čovjek koji je pucao, a koji je pripadnik tzv. vojske Kosova, pušten da se brani sa slobode nakon samo par dana pritvora. Podsjetimo se i bacanja bombe u Ranilugu na tri lidera srpske zajednice u jednoj varoši – rekao je Anđelković.

Kako kaže, sjetimo se i djece na koju je pucano u Zubinom Potoku, dok su vozila kvad.

– Imamo i brojna hapšenja i zadržavanja tih ljudi u pritvorima bez ikakvih procesa. Da ne govorimo o izborima koji nisu regularni, gde zavode red sa dugim cijevima – rekao je Anđelković.

Novinar Žarko Rakić je rekao da je sada potpuno jasno svakome, pa čak i djelu međunarodne zajednice da pritisci prema Srbiji idu na dva kolosjeka.

– Prvo su tražili od nas da ispunimo ono što je naše, a Kurtiju zapravo dali zeleno svijetlo u akcijama koje imaju za cilj da se Srbi isele – rekao je Rakić i dodaje da ovo ništa ne čudi.

Kako kaže, oni su napravili problem, deo su tih problema a sada kao, dodaje, žele da riješe te posljedice.

– Naravno da se koriste sva sredstva da se jedna od strana natera na neko rešenje, koje ne samo da je neprirodno nego je i nezakonito. Mislim da su dobili odgovor koji će ih možda dovesti svijesti, a to je da nikada ni po koju cijenu Srbe neće otjerati sa Kosova – rekao je Rakić.

On je rekao da se sada nameću nekakva rešenja, vrtimo se u krug, jer su, kako dodaje, iscrpjeli sva sredstva.

Anđelković je izjavio saučešće porodicama ubijenih Srba u posljednjem incidentu na Kosovu i Metohiji.

– EULEKS ne postoji u ovom bezbjednosnom smislu, podsjetiću vas, kada su prebačeni pregovori u Brisel, oni su dobili dva ovlašćenja, za pravosuđe i bezbjednost. I umjesto da se bave bezbjednošću, oni su kasnije prebacili odgovornost na tzv. kosovsku policiju – rekao je Anđelković.

Kako kaže, KFOR štiti Albance i kosovsku policiju, a ne bezbjednost i srpski narod.

Rakić kaže da je situacija izuzetno teška i dodaje da je najgore što se izlaz ne vidi. Dodaje, glavni razlog je što je Kurtijeva politika nasilnička i nije moguć nikakv dijalog.

– Ovo je još jedna faza u daljem komplikovanju situacije u ovom regionu. Vidimo da se dešava orkestrirani deo pritisaka i napada na Srbe i očigledno da je nekome došlo na pamet da treba da se riješi situacija sa Srbima u regionu – rekao je Rakić.

Anđelković je rekao da Kurti ne krije da želi etnički čisto Kosovo.

(pink.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.