Amerika najavljuje odgovor na navodne ruske sajber napade

0

Sjedinjene Američke Države mogle bi da odgovore na navodne ruske sajber napade na američku infrastrukturu u roku od nekoliko nedelja, pri čemu mjere ne bi podrazumijevale samo sankcije, izjavio pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbijednost Džejk Salivan u intervjuu za Si-Bi-Es.

Saliven je naveo da je od američke obaveštajne zajednice zatraženo da sprovede dalji rad na utvrđivanju umiješanih i obima štete.

„U procesu smo. Rekao sam da će trebati nedelje, a ne mjeseci dok ne pripremimo odgovor. Odgovor će sadržati skup sredstava – vidljivih i nevidljivih. To neće biti samo sankcije “, istakao je on.

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbijednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmjerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umiješani u veliki sajber napad na američku vladu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umiješana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je istakao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.