Ambasadorka Izraela u BiH: Sramota je da se Jevreji u Sarajevu plaše u svom gradu

0

Ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg poručila je da je sramota da se Jevreji u Sarajevu plaše u svom gradu, upitavši „gdje je taj evropski Jerusalim sada?“.

– Sramotna je da se Jevreju plaše u svom gradu – izjavila je Peleg, pa nastavila:

– Kada sam prvi put srela gradonačelnicu Sarajeva (Benjamina Karić), rekla mi je da je Sarajevo evropski Jerusalim. Gdje je taj Jerusalim sada? Gdje su prava građana BiH koji su stotinama godina Sarajevu i BiH donosili samo poštovanje? Sada im se prijeti, jer su ljudi emotivni zbog toga što se dešava u Gazi, a imaju pogrešne informacije – rekla je Peleg.

Ona je dodala da joj je „zaista žao kad vidi što se dešava u Sarajevu“, naglasivši da će slika koja je poslata u svijet imati posljedice.

– Najprije, ostala sam šokirana kada sam vidjela zastave ISIL-a – istakla je Galit.

Na njene riječi reagovao je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković.

Poručio joj je da prestane napadati Sarajevo i političare u njemu koji se s njom ne slažu.

– Gospodinu Komšiću ste poručili da ‘štiti teroriste’, a javno je napad Hamasa nazvao terorističkim. Gradonačelnicu Karić ste napali tako što postavljate tezu u ‘radikalizovanom’ Sarajevu, kažete čak i da postoji ‘podrška dijela bh. političara Hamasu’. Ništa od ovoga što ste naveli nije istina – rekao je Konaković.

Istakao je da je i ranije pokušavala kreirati narative radikalizma u BiH, posebno islamskog u vremenu islamofobije.

– Ali, nemoguće je nametnuti narativ radikalnog plemenitom i hrabrom narodu koji to nije – kazao je Konaković, pa nastavio:

– Istina je i to da svi jasno poručujemo da pojedinačne akcije Hamasa ne mogu i ne smiju biti alibi za ubistvo djece i civila, za napad na bolnice i zgrade, za obustavu isporuke vode i struje, za zločine koje sad gledamo u Gazi, a koje po nalogu vaših vlasti provode pripadnici vaše vojske – naveo je Konaković.

Kako je dodao, „ne dozvolite upravo zbog stradalih u Holokaustu da u nekom drugom muzeju, u kojem će stajati slike stradanja naroda Palestine, slike djece sa napisanim imenima na rukama, srušene bolnice i vjerski objekti, na drugoj strani. gdje budu visile slike počinilaca, stoje slike vašeg rukovodstva, vojnog i civilnog.

– Ako imate hrabrosti i snage zaustavite napade na Gazu i ubijanje civila. Nemojte trajno ponijeti biljeg koji se ne briše nikad i nemojte u nekim novim muzejima da se nađete na drugoj, pogrešnoj strani. Zbog svojih predaka, zbog djece Palestine, zbog svijeta kakvog želimo. Moje Sarajevo i moju Bosnu i Hercegovinu ne dirajte – zaključio je Konaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.