Ambasadorka Izraela: Oni koji počnu rat i izgube, ne mogu biti žrtve

0

Spasilačka operacija četvoro izraelskih talaca, koje su 7. oktobra oteli pripadnici Hamasa u brutalnom napadu protiv Izraela, je izvor nade rođacima ostalih 120 talaca koji su više od osam mjeseci zarobljeni u Pojasu Gaze, navela je ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg.

Ona je napomenula da to takođe otkriva neraskidive veze između Hamasa i civilnog stanovništva u Pojasu Gaze.

– Taoce su civili držali zarobljene u dvije odvojene privatne kuće u Pojasu Gaze. Njihovo oslobođenje uključivalo je žestoke borbe protiv stotina terorista i naoružanih civila, što je odražavalo asimetriju ovog urbanog ratovanja. Dok Izrael čini najveće napore da smanji kolateralnu štetu i sačuva živote ljudi koji nisu umiješani, Hamas svoje naoružane ljude, kao i taoce, krije među stanovništvom dok koristi civile kao živi štit – poručila je Peleg.

Istakla je da je namjerno sprječavanje bilo kakve razlike između civila koji nisu umiješani i terorista kontradikcija i međunarodnom pravu i osnovnim pravilima ratovanja.

– Bitka za oslobađanje talaca predstavlja malu pobjedu Izraela i veliki udarac Hamasu. Krokodilske suze pristalica Hamasa zbog broja žrtava ne mogu da sakriju očigledno: svi ovi gubici su mogli da se izbjegnu da Hamas i njegovi saučesnici u Gazi uopšte nisu kidnapovali državljane Izraela, ili da su ih prethodno pustili. Onaj ko započne rat i izgubi, ne može da tvrdi da je žrtva – zaključila je Peleg.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.