Ambasador Rumunije razgovarao sa Popović: Crna Gora ima našu punu podršku u dobijanju pozitivnog IBAR-a

0

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori, Viorel Ardeleanu, sastali su se danas u Skupštini Crne Gore.

Popović je saopštila da je Ženski klub Skupštine za samo četiri mjeseca konsenzusom postigao značajne rezultate te da su na inicijativu Ženskog kluba usvojena dva zakona i izmijenjen Poslovnik tako da je sada Ženski klub zvanično prepoznat i ima svoju službu, prostor i finansije.

„Prvi put u istoriji, u saradnji sa UNICEF-om i Međunarodnim klubom žena, organizovali smo Donatorsko veče za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i obezbijedili 167 000 eura pomoći, a očekujemo da će do kraja roka predviđenog za uplatu ta cifra premašiti 200 000 eura. Na ovaj način obezbijedili smo da 700 djece sa smetanjama u razvoju dobije potrebnu podršku“, istakla je Popović.

Popović je izrazila želju za uspostavljanje međuparlamentarne saradnje između poslanica Crne Gore i Rumunije u oblastim rodne ravnopravnosti radi razmjene iskustava.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Duško Stjepović, koji je istakao da Crna Gora i Rumunija tradicionalno imaju odlične odnose, što se potvrdilo na bezbroj primjera u našoj zajedničkoj istoriji, a naročito u našoj skorijoj prošlosti. Naravno, kako je istakao Stjepović, radujemo se zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, ništa manje nego što je to kredibilno i savezničko prijateljstvo u okviru Svjevernoatlantskog saveza.

Ardeleanu je kazao da u Rumuniji žene imaju značajnu poziciju kada su u pitanju najveće kompanije te da pokrivaju 40% direktorskih pozicija, dok u Ministarstvu spoljnih poslova žene čine 60% kolektiva.

Ardeleanu je pohvalio posljednju inicijativu Ženskog kluba u vidu Donatorske večeri i istakao da mu je bilo čast što je imao priliku da doprinese tom događaju.

„Crna Gora ima našu punu podršku u dobijanju pozitivnog IBARa i siguran sam da će Crna Gora uskoro biti članica Evropske unije“, zaključio je Ardeleanu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.