Ambasada SAD se miješa u unutrašnje stvari BiH, izmišlja i prijeti: Razdruživanje znači kraj Republike Srpske

0

Secesija ili razdruživanje Republike Srpske (RS) ne znači nezavisnost tog entiteta, niti kraj Bosne i Hercegovine (BiH), nego znači kraj RS, zaprijetili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu.

Vlast RS najavile su u četvrtak da će predložiti mirno razdruživanje drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Federaciji BiH.

Američka ambasada je u objavi na društvenoj mreži X istakla da ovi planovi znače secesiju, te da je u pitanju „opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje, koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH“.

– To su ključni interesi SAD. Sjedinjene Američke Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku – poručili su iz Ambasade.

Oni su u maniru manupulatora naveli da „vlasti u RS objašnjavaju odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u tom entitetu”.

– Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a (Milorad) Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS – rekli su iz Ambasade.

Kako su dodali iz tog diplomatskog predstavništva, BiH nije unija dva entiteta.

– Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH – navodi se u saopštenju Ambasade SAD, koja, međutim, nema isti stav po pitanju Kosova i Metohije.

Amerikanci, kao glavni pokrovitelji separatista sa KiM, podržavaju Albance iz južne srpske pokrajine po pitanju „nezavisnosti“.

Iz Ambasade su naveli, ničim potrepljene dokaze, da Dodikove aktivnosti izlažu riziku budućnost unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, „žele“.

– Put koji on predlaže osigurao bi da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju – podmuklo su zaključili iz Ambasade SAD, koja je poznata po „miru“ koji sprovodi širom svijeta, npr. osiromašenim uranijumom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.