AMANDMANI VLADE CRNE GORE – NEUSPJEŠAN POKUŠAJ OPRAVDANJA ZA PODRŠKU ANTISRPSKOJ REZOLUCIJI O „GENOCIDU U SREBRENICI“

0

Piše: Milan Gajović, diplomirani pravnik sa advokatskim ispitom i diplomirani ekonomista, iz Podgorice

 

„Dok Savjet bezbjednosti obavlja u pogledu bilo kog spora ili situacije zadatke koji su mu povjereni ovom Poveljom, Generalna skupština ne daje nikakvu preporuku u vezi s tim sporom ili situacijom, sem ako to ne zatraži Savjet bezbjednosti.“                        (Član 12.stav 1. Povelje UN)

„Predsjedništvo je nadležno za: a) Vođenje spoljne politike Bosne i Hercegovine…“                                  (Član V Ustava BiH)

„U nekim evropskim zemljama je ubijeno 90 odsto Jevreja, a ono što se dogodilo u Bosni od 1992. do 1995. godine nije ni približno tome i prema tome ne predstavlja isti fenomen…Srebrenica nije isto što i Aušvic.“ (Šel Magnuson (Kjell Magnusson), 1945, profesor sociologije na Univerzitetu u Upsali, Švedska)

„Vojska Republike Srpske pod komandom Mladića nije počinila genocid nad muslimanskim muškarcima, niti prisilno izmjestila žene, djecu i starce.“ (Priska  Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe), 1951, zambijska pravnica, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (naslednika Haškog „Tribunala“), u izdvojenom mišljenju na presudu generalu Ratku Mladiću)

 

Vlada Crne Gore, 12.maja 2024.godine, sačinila je i poslala dva amandmana na nacrt Rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomen genocida u Srebrenici 1995“ (u daljem tekstu: Rezolucija), koji glase:

I „“Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini.“ i

II „Potvrđujući nepovredivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama.“

Predsjednik Vlade Milojko Spajić je, netačno i javno obmanjujuće, kazao da su UN prihvatile da uvrste amandmane Vlade na nacrt Rezolucije, o kojoj bi trebalo da se glasa 23.maja i „Suština amandmana koje smo poslali je tu…“

I iz njegovog kabineta je saopšteno da su „Amandmani Crne Gore na Rezoluciju „Međunarodni dan sjećanja i pomen genocida u Srebrenici 1995“ prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu.“

Spajić je ranije najavio da će Crna Gora, bezuslovno, glasati za usvajanje predloga Rezolucije.

Da su netačni navodi premijera Spajića i njegovog kabineta, lako je uočiti prostim upoređenjem tekstova amandmana crnogorske Vlade sa amandmanima koji su postali sastavni dio predloga Rezolucije, a koji glase:

I „Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini.“ i

II „Ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva različitosti u Bosni i Hercegovini.“

Kod prvog amandmana crnogorske Vlade riječi „krivica za zločin genocida individualizovana“, zamijenjene su riječima „krivična odgovornost pod međunarodnim pravom“. Znači, nije prihvaćena formulacija o individualizaciji krivice izričitim pominjanjem i genocida, što je još jedan dokaz zle namjere predlagača i sponzora Rezolucije da se cijelom srpskom narodu nametne žig genocidnosti.

U svojoj suštini, ovaj amandman koji je, u jednoj ili drugoj formulaciji, prepisivanje opšteg načela i međunarodnog i domaćeg krivičnog prava, protivreči Rezoluciji koja je neustavna i, posredno, protivna Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju  zločina genocida, iz 1948.godine.

Konvencija je neustavna, jer nije u skladu sa članom 12.stav1. Povelje UN („Svjetskog ustava“) i zasniva se na presudama nelegalnog i nelegitimnog Haškog „tribunala“ o „opštinskom genocidu“ u Srebrenici, što je gruba povreda pomenute Konvencije.

Drugi amandman Vlade je suštinski promijenjen i razotkriva opasne namjere predlagača i glavnih sponzora rezolucije. Posebno pada u oči formulacija kojom se „poziva na jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Fraza „jedinstvo u različitostima“ znači još jedan pokušaj uspostavljanja međunarodnog pravno-političkog utemeljenja za nastavljanje procesa nelegalne unitarizacije BiH, odnosno za protivdejtonsko ukidanje Republike Srpske.

Znači, osnovni cilj Rezolucije jeste  nametanje žiga genocidnosti čitavom srpskom narodu i ukidanje Republike Srpske političkim, ekonomskim i vojnim pritiscima Zapada, kao i korišćenjem nelegalnih tzv. Bonskih ovlašćenja  Visokog predstavnika (UN) za BiH, koga nije imenovao Savjet bezbjednosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Sveta Petka, slava Joj i milost, ukazala je mojoj supruzi Dragici da je i slučaj Račak“ na Kosovu i Metohiji i „genocid“ u Srebrenici izrežirala ista zapadna „mašinerija zla“!

Važno je istaći i da ministar spoljnih poslova BiH nije mogao biti predlagač Rezolucije, bez konsensusom dogovorenog izričitog ovlašćenja Predsjedništva BiH koje je ustavno nadležno za „vođenje spoljne politike“.

Podrška premijera Spajića i njegove Vlade Rezoluciji je još jedan čin poltronskog dodvoravanja zapadnim centrima moći. Jer, zapadni vladari iz sjenke (Veliki Brat) kreiraju i podržavaju samo onu vlast u Crnoj Gori koja će voditi antisrpsku, antipravoslavnu i antirusku politiku i koja će pomagati dijeljenje srpskog etničkog i državnog prostora, međusobno udaljavanje Crne Gore i Srbije i postepeno i perfidno utapanje Crne Gore u tzv. veliku ili „prirodnu“ Albaniju.

Zato, časnim Srbima i Crnogorcima koji govore srpskim jezikom nije mjesto u euronatovskoj, a time i antisrpskoj, Spajićevoj Vladi. Ne može biti opravdanje lidera Nove srpske demokratije za ostajanje u takvoj Vladi, zbog straha da će se DPS vratiti na vlast. Jer, DPS ne može vršiti vlast samostalno, bez koalicije sa nekim od sadašnjih konstituenata vlasti (Pokreta „Evropa SAD“, Demokrata, SNP-a…) A to, ako se oni dogovore, pod patronatom ambasade SAD u Podgorici, ne mogu spriječiti ni Mandić, ni Knežević, ni njihovi sapartijci!

Sinekure (namještanja, uhljebljenja na državnim funkcijama) ne smiju biti važnije od časnog zastupanja interesa Srba i srpskojezičkih Crnogoraca!

S vjerom u Boga, naše srpsko-ruske Svetitelje i Rusiju i iskrenom željom za stvaranje jedinstvenog državotvornog srpsko -crnogorskog političkog pokreta,

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.