Ako ne može u Crnoj Gori, može u Srbiji: Kuč na čelu vlade, Vučić imenovao Vučevića za mandatara!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će mandatar za sastav nove Vlade Srbije biti Miloš Vučević.

Vučević inače vuče porijeklo iz sela Bezjovo u srpskom plemenu Kuči koje se nalazi nadomak Podgorice.

Vučić je ovu odluku objavio na svom Instagram nalogu.

Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 3. i člana 127. stav 1. Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik Republike Srbijeˮ, broj 98/2006), člana 18. i člana 24. stav 3. Zakona o predsedniku Republike („Službeni glasnik Republike Srbijeˮ, broj 111/07), a posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, donosim:

Odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije

Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.

Vučević je pravnik i političar, aktuelni potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsjednik Srpske napredne stranke.

Osnovnu školu „Vasa Stajić“ pohađao je u rodnom gradu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosječnom ocjenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Miloš Vučević
foto: Www.mod.gov.rs

Za predsjednika Gradskog odbora SNS u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. i 2017.

Bio je gradonačelnik Grada Novog Sada od septembra 2012, nakon čega je prestao da se bavi advokatskim poslom.

Nakon lokalnih izbora 2016, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. i treći put, što se dogodilo prvi put u istoriji tog grada.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podnio je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Predsjednik SNS postao je 27. maja 2023.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016.

MIloš Vučević
foto: Ministarstvo odbrane

Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014, a iste godine dobio je i nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrijednosti života u Novom Sadu. Dvije godine kasnije, 2016, te vrijednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prijestonicu kulture 2021.

Dobitnik je i priznanja „Bijela golubica“ u okviru programa „Tesla Global foruma“. Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena.

 

Privatni život

Vučević je oženjen Majom i otac je dvoje djece, Mihaila i Danila. Starijeg sina Mihaila javnost je upoznala kada su mediji pisali da se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Miloš Vučević je pasionirani ljubitelj fudbala i sporta, a slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Govori engleski jezik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.