Ako Milatović ne proglasi zakon prijeti mu razrješenje

0

Predsjednik države Jakov Milatović može da ne proglasi zakon i vrati ga parlamentu na ponovno odlučivanje. Kada ga parlament ponovo usvoji, dužan je da ga proglasi a ako to odbije pravne posljedice takvog postupanja mogle bi biti pokretanje postupka da li je predsjednik povrijedio Ustav i kada Ustavni sud odluči da jeste, Skupština bi mogla da ga razriješi.

Skupština će danas raspravljati o IBAR zakonima, važnim za pozitivno mišljenje EU o vladavini zakona, kako bi se ušlo u finalni dio pristulnih pregovora sa Evropskom unijom.

Među njima su i medijski zakoni, a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da će izmjene Zakona o RTCG vratiti na ponovno odlučivanje Skupštini.

Prema Ustavu, kako za Portal RTCG objašnjavaju pravni eksperti, Milatović to može da uradi jednom ali drugi put, nakon usvajanja, dužan je da proglasi zakon.

Advokat Veselin Radulović rekao nam je da predsjednik može jednom da vrati zakon Skupštini na ponovno odlučivanje.

„U slučaju da Skupština zakon ponovo izglasa, predsjednik je dužan da ga proglasi. Ako to ne uradi, predsjednik krši Ustav i Skupština bi, na predlog najmanje 25 poslanika, mogla da pokrene postupak za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav. Odluku o povredi Ustava donosi Ustavni sud i u tom slučaju Skupština bi mogla da razriješi predsjednika“, objasnio je Radulović.

Kako je naglasio, faktički je moguće da predsjednik ne proglasi zakon i kada ga Skupština drugi put izglasa.

„Ali pravne posljedice takvog postupanja predsjednika mogle bi biti pokretanje postupka da li je povrijedio Ustav i u slučaju odluke Ustavnog suda da jeste, Skupština bi mogla da ga razriješi. Do sada takav slučaj nijesmo imali u praksi jer je bivši predsjednik očigledno bio svjestan da bi tako kršio Ustav i da bi mogao biti razriješen“, ocjenjuje Radulović.

Prema članu 94 Ustava, predsjednik Crne Gore je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja zakona, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

„Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon“, predviđa Ustav.

Važno je reći da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel juče u Briselu kazao da je sada ključno pravovremeno usvajanje zakona koji se odnose na proces dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za ispunjavanje privremenih standarda u poglavljima o vladavini prava.

„Pravovremeno usvajanje zakona za ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima o vladavini prava sada je ključno. Crna Gora je najnaprednija u procesu pristupanja i mi smo na vašoj strani da vam pomognemo da isporučite rezultate“, napisao je Mišel na društvenoj mreži Iks.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.