Afričke države će dobiti 1,2 milijarde dolara za proizvodnju vakcina

0

Svjetski čelnici, zdravstvene organizacije i farmaceutske kompanije najavili su na samitu u Parizu da će finansirati s 1,2 milijarde dolara proizvodnju vakcina u Africi, koja se suočava s brojnim zdravstvenim krizama, uključujući rastuću epidemiju kolere.

“Afrički akcelerator proizvodnje vakcina bit će bitan korak prema stvarnom afričkom tržištu vakcina”, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Tri četvrtine ovih finansijskih sredstava biće iz Evrope, rekao je Makron na samitu, kojem su prisustvovali i čelnici iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane, kao i gostujući ministri, zdravstvene organiazcije i farmaceutske kompanije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njemačka će ovoj šemi doprinijeti sa 318 miliona dolara, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc u video poruci.

Francuska je uložila 100 miliona dolara, a Velika Britanija 60 miliona dolara, dok su ostali donatori Sjedinjene Američke Države, Kanada, Norveška, Japan i Fondacija Gates.

“Šema bi mogla postati katalizator za promovisanje farmaceutske industrije u Africi i podsticanje saradnje između država članica”, rekao je na samitu čelnik komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

“Afrika uvozi 99 posto svojih vakcina po pretjeranoj cijeni”, dodao je.

Izbjeći ponavljanje istorije

Pandemija COVID-19 baca svjetlo na nejednaku globalnu distribuciju vakcina, budući da su bogate zemlje u kojima se nalaze velike farmaceutske kompanije razgrabile većinu doza, ostavljajući Afriku daleko iza sebe.

Cilj nove šeme je preseliti proizvodnju vakcina u Afriku kako bi kontinent dobio više suvereniteta – i izbjegao ponavljanje istorije.

“Kad dođe sljedeća pandemija, čak i da su naši čelnici u bogatim zapadnim zemljama anđeli, pritisak da zadržite vlastita vakcina za svoj vlastiti narod, uvijek će biti neodoljiv”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron na samitu.

Nedavna ponovna pojava kolere u mnogim djelovima Afrike istakla je potrebu za više lokalnih proizvođača vakcina. Samo jedna kompanija na svijetu – južnokorejski EuBiologics – proizvodi jeftine i učinkovite doze vakcina za smrtonosnu bolest.

Makron je pozvao na to da se kolera “ostavi u prošlosti”, dodajući da epidemije sada pogađaju “polovinu Afrike”.

Najavio je lanac proizvodnje vakcina protiv kolere koji će u Africi pokrenuti južnoafrička biofarmaceutska kompanija Biovac.

Savez za vakcine

Savez za vakcine Gavi, koji pomaže u distribuciji vakcina za više od 20 različitih bolesti u siromašnijim zemljama, bio je jedan od organizatora Globalnog foruma za suverenitet i inovacije vakcina.

Na forumu je Gavi najavio da nastoji prikupiti devet milijardi dolara za finansiranje svojih programa vakcina.

SAD će pomoći sa 1,58 milijardi dolara naporima Gavija, rekla je prva dama Džil Bajden u video poruci.

Predsjedajući Gavija Hose Manuel Baroso rekao je da je “milion djece vakcinisane od 2000. godine nevjerovatno postignuće”.

“Dijete rođeno danas ima bolje izglede proslaviti svoj peti rođendan nego ikada prije u istoriji”, rekao je.

Ali još uvijek postoje milioni djece koja nikada nisu vakcinisana protiv bilo koje bolesti – a “još stotinama miliona ljudi treba pristup većem broju vakcina”, dodao je.

Samo dva posto vakcina koja se daju u Africi proizvedeno je na tom kontinentu. Cilj Afričke unije je podići tu brojku na 60 posto do 2040. godine.

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.