Abazović o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem: Kad god me sretao pozdravljao bi me sa mirdita, stekao sam utisak da me posebno cijenio

0

Premijer Dritan Abazović u razgovoru za Politiku koji je prenio i naš portal dotakao se odnosa sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem ali i otkrio dio detalj o poznatom sastanku u manastiru Ostrog, gdje je mitropolit okupio sve pobjednike izbora ne bi li im pomogao da postignu kakav-takav dogovor.

Abazović tvrdi da je mitropolita upoznao kada je bio aktuelan Zakon o slobodi vjeroispovjesti, i da je stekao utisak da ga je nekako posebno cijenio. Između ostalog, kazao je i da je dobro što je bivši premijer Zdravko Krivokapić prošlost.

„Na onom istorijskom sastanku pod Ostrogom, kad se dogovarala nova većina, ja i moj kolega stigli smo poslednji. Kada smo ušli sve sam pozdravio i krenuo da sjednem na neko upražnjeno mjesto. Mitropolit Amfilohije je tada rekao: „Ne, ne tamo, ovdje sam ti sačuvao mjesto, pored mene.” Kasnije me podržao i u onome što su bili moji predlozi“, kazao je Abazović.

Ipak, kako dodaje, najupečatljivija priča za njega došla je od jednog od mitropolitovih najbližih saradnika.

„Nakon što je mitropolit preminuo, sreli smo se i rekao mi je: „Znaj da te je mnogo cijenio i volio mitropolit, pa nam je jednom prilikom, kad smo se dotakli teme politike, rekao: ’Dok je Dritan tu, ja se za Crnu Goru ne bojim.’” Kad god me je sretao pozdravljao bi me sa „mirdita” (na albanskom to znači „dobar dan”). To su neka sjećanja na mitropolita oko koga postoje podijeljena mišljenja, ali je nesumnjivo da je za sobom ostavio veliki trag“, kazao je Abazović.

Bivši premijer se dotakao i potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom što je sprovela 43. Vlada i kazao da je ta odluka zavijek promijenila Crnu Goru na bolje.

„Pomirila je narod i natjerala sve političke aktere da danas pričaju o ekonomiji. Treba naglasiti da je ova odluka – iako se tako ne tretira – od regionalnog značaja, jer se pokazalo kako na osnovu zakona i pravnih akata možemo da unaprjeđujemo međusobno poštovanje. Država je Crkvi garantovala prava i obaveze, Crkva je ušla u pravni sistem države i tako je stavljena tačka na ovo pitanje. Tako se zadesilo da su mnoge teške odluke savremene Crne Gore prešle preko mojih leđa. Vjerujem da sam izazovima odgovorio na pravi način i ponosan sam na to“, kazao je Abazović.

Govoreći o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Abazović tvrdi da su to bili najteži dani u njegovoj političkoj karijeri.

„Zbog grupe neodgovornih političara povezanih s kriminalom bili smo na ivici građanskog sukoba, čije bi posljedice bile nesagledive. U zemlji u kojoj narko-karteli finansiraju političke kampanje i u kojoj je stepen političke kulture na jako niskom nivou, vrlo lako se uobičajeni i svečani vjerski rituali mogu pretvoriti u konflikt. Ipak, i tu najtežu operaciju, gdje su životno bili ugroženi patrijarh, sveštenstvo i svi građani koji su protestovali, sproveli smo profesionalno i odgovorno. Nadam se da se to nigdje i nikad više neće ponoviti. Crna Gora je multikulturalna država u koju su svi dobronamjerni ljudi uvijek dobrodošli! Žao mi je što je sve dobilo politički kontekst, ali je najvažnije da je to sada za nama“, precizan je Abazović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.