Mladen Mikijelj

Adžić: Vlast koristi tajne podatke za politički obračun kako bi se obračunala sa borcima protiv organizovanog kriminala

0

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić smatra da aktuelna vlast tajne podatke koristi kao oružje za politički obračun i, kako tvrdi, da bi se obračunala s borcima protiv organizovanog kriminala.

„Tajnim podacima u periodu trajanja Abazovićeve vlade raspolagale su isključivo nadležne institucije Crne Gore. Ko danas gazduje tim podacima vrlo je upitno, s obzirom na to da se ministri iz Spajićeve vlade s borcima protiv organizovanog kriminala i korupcije obračunavaju manipulišući tajnim podacima, koji kasnije, slobodno interpretirani, završe u medijima bliskim tridesetogodišnjem režimu. Na taj način crtaju mete svim pojedincima koji su radeći profesionalno svoj posao nanijeli veliku štetu organizovanim kriminalnim grupama“, kazao je Adžić.

Kako tvrdi, u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova došlo je do obnove komunikacije sa Europolom, koja je bila prekinuta upravo zbog kompromitacije klasifikovanih podataka. Adžić ističe da su dok je bio ministar unutrašnjih poslova morali da nađu način da povrate povjerenje Europola.

„Kako su i naši partneri iz Europola znali da unutar policijskog aparata postoji jedan broj visokopozicioniranih službenika koji sarađuju sa kriminalnim strukturama, bilo je jasno da moramo naći model da informacije ne završe u pogrešnim rukama, pa je svaki korak bio detaljno planiran i dogovoren, što potvrđuju istorijski rezultati koji su nakon toga ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je bivši ministar policije.

Adžić dodaje da je došlo do prekida komunikacije Europola sa Crnom Gorom što je umnogome pomoglo kriminalnim organizacijama.

„Formiranjem Abazovićeve vlade kao ključni prioritet postavljena je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao preduslov za napredak Crne Gore ka EU. Da bismo do tog cilja došli, jasno je bilo da moramo obnoviti prekinutu komunikaciju sa Europolom i iskoristiti najjače oružje protiv organizovanih kriminalnih grupa, a to je dešifrovana SKY ECC komunikacija. U tim naporima veliku ulogu odigrali su tadašnji premijer Abazović, koji je možda i jedini premijer koji je posjetio Europol i imao više pojedinačnih sastanaka sa šeficom Europola Katrin de Bol, glavni specijalni tužilac Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Šuković, koji su bili u permanentnoj komunikaciji s predstavnicima Europola i svojim aktivnostima zavrijedili njihovo puno povjerenje. Kompletna priča o nezakonitom djelovanju kako mene kao ministra unutrašnjih poslova, tako i glavnog specijalnog tužioca Novovića ili šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Šukovića, zapravo je pokušaj mafije da se obračuna sa ljudima koji su stali na put organizovanim kriminalnim grupama i preko 200 njihovih članova, među kojima su i njihove vođe, sklonili sa ulica Crne Gore, što je rezultiralo zaustavljanjem rata klanova, ali i čišćenjem institucija od kriminalnog uticaja“, kazao je Adžić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.