Mandić: Amaneti i blagoslovi dvojice velikih pastira obavezuju na još veće jedinstvo!

1

piše: Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije

Izražavam u svoje ime i u ime članova Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta saučešće Svetom arhijerejskom saboru, čitavom srpskom narodu i vjernicima naše Srpske pravoslavne crkve povodom upokojenja Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.

Kao vijest o gubitku najbližeg, primio sam glas da je veliki duhovnik i podvižnik, nepokolebljivi branič vjere pravoslavne, brižni pastir i predvodnik, veliki čovjek i Srbin, Patrijarh srpski, Irinej, odložio svoje preteško ovozemaljsko breme i pohrlio u susret Onome kome je posvetio čitav svoj život.

Bila je čast privilegija hodati ljudskim i duhovnim pravcem koji je on trasirao. Njegov blagoslov i potpora u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Često osporavan od onih kojima je smetala njegova sabornost, on je, blagosiljajući svoje neprijatelje, bez odmora i umora radio na učvršćivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

Bdio je nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga vijeka – Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave od Australije, Afrike i obje Amerike. Istorija će zabilježiti da je za njegovog života završena najveća srpska bogomolja – Hram Svetoga Save.

„Nema veće žrtve nego da ko život svoj položi za bližnje svoje“ – ove svete riječi posvjedočio je svojim primjerom naš patrijarh Irinej, koji je jutros usnuo u Gospodu. On je dobro znao da će dolazeći na sahranu našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, rizikovati svoj ovozemaljski život.

Ali on je bio jedan od onih ljudi koji su istinski vjerovali u život vječni i kod njih ta vrsta straha od gubitka ovozemaljskog života nije postojala jer su se oni odavno opredijelili za Carstvo nebesko.

U ove dane velikih gubitaka i velike tuge srpskog naroda, amaneti i blagoslovi dvojice velikih pastira obavezuju na još veće jedinstvo i snažniji otpor pokušajima da se obezvrijedi doprinos koji je srpski narod dao uspostavljanju i istorijskom trajanju Crne Gore i da se izgura na marginu političke scene.

Bila je velika čast lično poznavati Njegovu svetost patrijarha srpskog Gospodina Irineja a još viša privilegija biti pod njegovim blagoslovom u odsudnim borbama koje smo vodili za opstanak našeg naroda i Crkve u Crnoj Gori krajem prošle i u čitavoj ovoj godini.

Vječnaja pamjat našem patrijarhu i slava mu i hvala za sve!

1 Comment
  1. Bato komentariše

    Neka Mandiću…
    Jeli tužan Vučko?
    Što će sada ako dođe Patrijarh koji je protiv priznanja Kosova i Metohije???
    Džaba vam novci moji sinovci……

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.