Licemjerstvo ili bezobrazluk nekih političara: Državi su najlojalniji oni koji se bore protiv mafije, brane Njegoša, tradiciju, vjeru i Crkvu!

23

piše: Dražen Živković, urednik portala Borba

 

Bjelaši ili zelenaši. Partizani ili četnici. Milo ili Momir. Crna Gora ili Jugoslavija. Sve su to neke od podjela koje su nam decenijama namećali drugi da bi vladali. I sada kada smo mislili da je sa podjelama završeno, javiše se neki koji nameću novu podjelu. Lojalni ili nelojalni državi.

Često se ovih dana mogu čuti izjave o o tome da samo lojalni državi Crnoj Gori mogu preuzeti rukovođenje važnim sektorima u novoj vlasti. Preciznije, da samo lojalni mogu voditi sektor bezbjednosti u Crnoj Gori. Takvim stavom, nekim građanima ili političkim organizacijama, indirektno ili direktno, stavlja se etiketa (bez suda i suđenja) da su vjerovatno izdajnici i tome slično. I gle čuda, etike nelojalnih se kači onima koji su najviše ispaštali u borbi protiv mafije i režima. I gle još većeg čuda, ovima što mjere lojalnost drugima, ne smeta da sa “nelojalnima” ipak prave većinu, ali uz ucjene i ultimatume. Čudna neka demokratija!

Kada bi izjave o lojalnima dolazile iz usta onih koji su više od dvije decenije politički krvarili u nespoštednoj borbi protiv režima, možda bi to imalo nekog smisla. Ako to pak dolazi iz usta onih koji su sve vrijeme uživali blagotedi tog i takvog sistema, koji se nijesu ni jednom pobunili na ulici, niti nagutali suzavca, onda je to vrijeđanje zdravog razuma. I više nego interesantno bi bilo pogledati liste tri pibjedničke koalicije i ozbrijati sa svake liste ko je bio meta režima, a ko nije. I onda bi ovi što drže slovo o lojalnosti drugima, na prstima jedne ruke mogli izbrojati kandidate sa svoje liste koji su bili žrtve režima. A možda im ni toliko ne bi trebalo!

Lojalnost državi se ogledala u tome da se početkom devedesetih suprostavite DPS-u, bez obzira što mislio o ideji tih ljudi. Ti ljudi su bili lojalni državu, bez obzira na ideje sa kojima možemo ili ne moramo da se složimo. Lojalnost državi se ogledala i 1997. godine da se suprostavite mafiji i DPS-u. A tu mafiju i taj DPS su podržavali oni koji medijski podržavaju ove koji bi da nam lijepe etike o lojalnima i nelojalnima. Tada je trebalo imati herca za tako nešto. Da javno, imenom i prezimenom, dignete svoj glas na tiraniju i izbornu hajdučiju te godine, kad je cijela svjetska sila bila protiv nas. I to tada kada su protiv vas bili oni koji bi sad da budu opet protiv nas.

Lojalni državi su svi oni koji su 1999. stali u odbranu države koja je napadnuta od strane onih koje danas podržavaju oni koji bi da lojalnima mjere opoziciona krvna zrnca. Lojalni su svi oni koji se pobuniše na proganjanje profesora srpskog jezika iz škola, koji podigoše svoj glas na priznanje lažne države Kosovo sa kojeg je prognano mnogo Srba i Crnogoraca. Lojalnost državi je kad branite Njegoša od nasrtaja nekih nelojalnih, koji preko noći postadoše lojalniji, od najlojalnijih. Najveća lojalnost državi je kada branite svetinje i Srpsku pravoslavnu crkvu, zahvaljujući kojoj sada nama drže pridike nelojalni o tome ko su lojalni.

Ako se vratimo malo unazad, sigurno je da lojalni državi Crnoj Gori nijesu niti mogu biti oni koji uz sve počasti dočekuju one koji su protjerali naše sunarodnike sa Kosova i Metohije. Ne mogu lojalni državi Crnoj Gori biti oni koji se svakoga dana kunu u međunarodnu zajednicu i koji slušaju diktate iz Brisela. Bespogovorno služenje međunarodnoj zajednici ili bilo kome drugome je izdaja crnogorskih državnih interesa, isto kao što je izdaja služiti bilo kome, osim sopstvenom narodu. I gle čuda, ti nelojalni, najviše pričaju o lojalnosti.

A da bi građani voljeli državu i osjećali je kao svoju, ona ne smije da toleriše postojanje privilegija i diskriminacija, i mora da ohrabruje građane na učestvovanje u javnom i političkom životu. A diskriminacija, najgore vrste je kad neko nekome pokušava da mjesti lojalnost državi.

Za mene, nelojalan državi je svak onaj koji se nije javno pobunio na društvene diskriminacije svih ovih decenija. Svak onaj koji je ćutao na progon profesora srpskog jezika, na priznanje lažne države Kosovo, svak onaj ko nije bilo na litijama, svak onaj koji nije hapšen i koji se nije nagutao suzavca ne može biti lojalan. Ne dokazuje se lojalnost ispijanjem dojč kafe, dok se narod na ulici bori za neka svoja prava. Ne počinje politički opozicioni život ulaskom nekih koji sada pričaju o lojalnosti državi, na političku pozornicu, nego je počeo mnogo ranije.

I za mene bi pravo da se pitaju imali svi oni koji su lojalnost pokazali na djelu kroz ove tri decenije, pa na kraju ako što ostane za ove novokomponovane lojalne patriote. Ako im se ne sviđa tako, neka se bune naredne dvije decenije, kao što sam ja, a ja ću im se pridružiti u njihivoj borbi, iako oni nijesu u mojoj, zahvaljujući kojoj se sad nešto, čak više nego im pripada, i pitaju!

23 Comments
  1. Jovan Markuš komentariše

    Prca nas Dritan!

    1. xxy komentariše

      Treba prvo odrediti kriterijume po kojima se zakljucuje ko je lojalan a ko ne .
      Po cemu se odredjuje ko je lojalan i kakvoj politickoj strukturi u drzavi.
      U Crnoj Gori je mala nit razdvajanja od heroja do izdajnika .

  2. Ksilofon komentariše

    Hocemo li ikad vidjeti neki osvrt Borbe na konstantno Medovo vilenjenje po medijima i pljuvanje koalicionih partnera?

    Ili na onaj vec zaboravljeni ultimatum Knezevica da nema formiranja vlade dok se ne ukine zakon o vjerskim zajednicama? I, naravno, dok ugovor ne potpise Irinej (nikako Amfilohije!).

  3. Ranka komentariše

    Živkoviću iluzorno je više komentarisati ovakve tekstove, iskreno dosadili ste više sa istom pričom i Bogu i narodu, samo Vam treba jedan komentar napisati i stalno ga ponavljati, a to je: „Ucijenjeni ste, tako mislite, ostanite pri vašim stavovima, ne morate podržati novu vladu, njen program i njen sastav, vaše legitimno pravo je da tražite nove parlamentarne izbore“. Na taj način nema više bespotrebnog trošenja i komentarisanja stavova Živkovića, Medojevića, Mandića, Kneževića, Kovačevića, Radonjića i ostalih pulena DF-a. To je jednostavno, jer opet će te sjutra kao pokvarena ploča, ovakvim stavom se prebaca loptica u vaše dvorište i dvorište DF-a, molim lijepo, budite jednom u životu dosljedni, preuzmite odgovornost za svoje buduće poteze, ako ste ucijenjeni ne prihvatite ucijene ni vijesti, ni Dritana, ni stranih centara moći, izbori su uvijek jedna od opcija pa kom opanci kom obojci što narod kaže, jer ovo sto objavljujete postala je tragikomedija. Sjutra očekujemo naslov: DF ne pristaje na ucjene, idemo na nove izbore, do pobjede…

  4. Niksic komentariše

    Sta hocete vi i Medo ? Moze li se vlada sastaviti bez Ure .Morate shvatit u zivotu se sve placa , pa i kljucna podrska , meni se cini vi biste najradije vratili onog diktatora …

  5. Virus komentariše

    Kakv glib je ovaj portal

  6. shoka komentariše

    svaka cast zivkovicu za clanak.

  7. pravi put komentariše

    URA je puna MILOVIH ljudi. Na ovim izborima Milo je investirao u URU jer tamo je pripremio opstrukciju novoj vladi, Za ove ljude koji prave opstrukciju, prije izbora niste ili nismo culi za njih, a sada vode glavnu rijec u toj stranci, zato je DRITAN tako uporan, zna on ko su prave patriote ove drzave, ali mora da ih eliminise iz nekih institucija, jer bi oni procesuirali sve koji su opljackali ovu drzavu, tako da njemu to ne odgovara, ali lokalni izbori ce pokazati pravi prkos i inat ovog naroda (koji nije neki)

    1. Ksilofon komentariše

      Ako je tako zasto nije Dritan otisao sa DPS-om koji mu je nudio da ima citavu vladu za sebe?

  8. pravi put komentariše

    Isli bi smo mi na nove izbore ali prije toga da procistimo spisak glasaca.

  9. Ranka komentariše

    Pročistite birački spisak i idite na nove izbore, samo da vas više ne slušamo

  10. Mićko komentariše

    Prije će biti „pravi put“ da radite za mila, pa ne bi milo bio 30 godina na vlasti da niste radili za njega, vratiste se u sinđin parlament a rekoste nećete nogom kročiti u njega, ništa vam se ne može vjerovati, niste dosljedni kao demokrate i ura.

  11. Mirčeta komentariše

    Licemjerstvo je Živkoviću što koristiš ovu sliku sa litija, niste ni vi, ni lideri df-a crkva nego crkvu ste dobro iskoristili. Bez crkve i Zdravka, DF ne bi osvojio 10 mandata to svako zna u Crnoj Gori, a zna se kakvo mišljenje uvaženi vladika ima za tri lidera df-kao i za Vučića.

    1. Laki komentariše

      Licemjerstvo je kad se pravis pametan, a glup si, Mirceta. Boli koliko si glup. Sto meces nos tamo dje ti nije mjesto. Ti znas sta je novinarstvo. Dritan ti je odbranio Crkvu. A mrs tamo, lazni botu. Za sendvic si spreman svasta da napises.

    2. Embrajer komentariše

      Kakva si drtina Mirceta, sto je ta muka. Ko tebe uvede internet. Zivkovic je novinar 20 godina, a DF postoji 8 godina. I ti njih uporedjujes, a Zivkovic je novinarska institucija. Opet su ti stavili nesto u sendvic Mirceta, crni Mirceta.

  12. Mirčeta komentariše

    Lucky, kad si tako bistar kako tumačiš izjavu Medojevića sad popovi u crkve i manastire neka se mole za narod a ja sam najpametniji,najbolji, e pametan je i dobar je kao i embrajer i ti laki. Što se vratiste u sinđin parlament Lucky dozivotni gubitniče, mandić i peđa bulatović su ti 8 godina u parlamentu, penalčino jedna

  13. Kontra revolucija komentariše

    URA je poltron DPSa !!!.
    Oni koji su najvise zagovarali demokratiju ispadose najveci ucenjivacki protivnici te demokratije !!!.
    Narod bi konacno trebao da otvori oci a ne da pada na neke proevropske floskule, kojih evo nakon toliko godina nade jos uvek nema !!!.
    Stvarno se treba pitati sta je taj narod zadnjih 30 godina ucio, naucio i praktikovao ?.
    Jos uvek se tapka na istom mestu, ni korak napred !!!.
    Sta su ti prozapadni lojalisti do sada za narod ucinili ?.
    Nista !!!.
    I sad bi novopreletaci dalje vodili tu prozapadnu politiku !.
    Zasto ?.
    Sigurno nije za narod, mozda za dobroplacene pozicije i bogate zapadne subvencije od kojih narod nista nema ni da vidi !.

  14. Šljivo komentariše

    https://youtu.be/0LfzQiJ07N8

    Samo što su ovi viđeli da je kasa prazna pa se ne faćaju za nju već za pendrek

  15. t-rex komentariše

    Sastavljanje nove Vlade i tempo kojim se to radi moze se samo nazvati :“Selo gori a baba se ceslja“.

  16. Savo komentariše

    Ovi samo preferiraju nekakve embrajere i bolide, skoke, ovo je bruka

  17. Sd boka komentariše

    Tako je Zivkovicu

  18. Angelina komentariše

    Sestra vlasnika vijesti -Miska Perovic je odredjena od strane Djukanovica da bude direktorica Crnogorske komercijalne banke
    Preko te banke prale su se pare od sverca nafte, droge
    Tako je nastala druga familija
    Kada je banka privatizovana i novi vlasnik tuzio direktoricu banke , sta mislite, da li je sestra Miska Perovica osudjena
    Reci cu vam :NIJE
    I oni nama da odredjuju ko je lojalan drzavi….

  19. periodicno nestabilan komentariše

    Svi ste vi veliki borci bili sa poslanicki platama pdivilegijama, parama iz srpske kuce i raznim“pomocima“,a mi sto 30 godina nemamo nista a gladali smo da bi vi sad pokazali pravo lice.Ponijedila je crkva i profesor niko drugi.Idote ns nove izbore al bez profesora pa vidite koliko ste jaki.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.