CNN tvrdi: Trupe Sjeverne Koreje se opremaju u Rusiji prije nego što ih šalju u borbe u Ukrajini

0

Sjevernokorejske trupe se opremaju u Rusiji prije nego što će vjerovatno biti poslate u borbe u Ukrajini, što se može zaključiti na osnovu snimka na kojem se vidi kako vojnici iz Sjeverne Koreje dobijaju uniforme i opremu na poligonu na krajnjem istoku Rusije, objavio je Si-En-En.

Video-snimak sjevernokorejskih trupa, na kojem se vidi kako vojnici preuzimaju uniforme i opremu, poslala je američkoj televizijskoj mreži ukrajinska vladina organizacija pod nazivom Ukrajinski centar za stratešku komunikaciju i bezbjednost informacija.

Na snimku se vidi kako vojnici čekaju u redu da preuzmu svoje uniforme. Si-En-En navodi da je takođe dobio kopiju obrasca koji je podijeljen vojnicima iz Sjeverne Koreje nakon što su došli u Rusiju, uključujući veličine uniformi i cipela. U kopiji upitnika zaglavlje obrasca je napisano na ruskom, dok su različite opcije veličina napisane na korejskom.

Na drugom video-snimku na društvenim mrežama vide se vojnici kako stižu na poligon Sergejevka u blizini rusko-kineske granice. Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje saopštila je ranije da je 1.500 sjevernokorejskih vojnika poslato na vojnu obuku u Rusiju nakon koje će biti raspoređeni u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je na samitu NATO-a ove sedmice da su „hiljade“ sjevernokorejskih vojnika na putu ka Rusiji. Zelenski je rekao da se na, osnovu obavještajnih podataka koje je dobio, 10.000 sjevernokorejskih vojnika priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije. Južnokorejski mediji su ranije javili da će Sjeverna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini. Sjeverna Koreja ima jednu od najvećih armija na svijetu sa 1,2 miliona vojnika, ali mnogim njenim trupama nedostaje borbeno iskustvo, navodi CNN. Moskva i Pjongjang negiraju tvrdnje SAD-a da Sjeverna Koreja šalje oružje Rusiji.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.