Lakušić za BORBU: Umjesto da poboljšavamo kvalitet i dostupnost vode iz vodovoda, mnogi građani su primorani da kupuju flaširanu vodu

0

Evropska Unija (EU) je odlučila da uvede nova pravila o kontroli kvaliteta vode, u cilju zaštite zdravlja građana i smanjenja količine plastičnog otpada. Nova regulativa, koju je najavila Evropska komisija, obavezuje svih 27 članica EU da unaprijede pristup pijaćoj vodi i poboljšaju informisanje građana o njenom kvalitetu, bilo da je riječ o flaširanoj vodi ili vodi iz vodovoda, kazao je za Borbu predsjednik borda direktora „Regionalni vodovod crnogorsko primorje“ Zoran Lakušić.

„Ova inicijativa EU ima za cilj da podstakne građane na korišćenje vode iz česme, umjesto flaširane vode. Pored očiglednih ekoloških koristi, jer plastične boce stvaraju ogroman problem otpada, tu su i finansijski razlozi – voda iz česme je značajno jeftinija od flaširane. EU veruje da će poboljšanje kvaliteta vode iz vodovoda i transparentnije informacije o njenom stanju ojačati povjerenje građana u česmovaču. Nažalost, situacija u Crnoj Gori se čini potpuno suprotnom. Umjesto napretka, vraćamo se unazad. Bilo je vremena kada je snabdijevanje vodom u Crnoj Gori bilo uredno, kada su kiše padale, a pijaća voda iz vodovoda bila dostupna svima. U takvim okolnostima, ideja o flaširanju vode i njenoj prodaji djelovala bi apsurdno. Međutim, vremena su se promijenila“, izjavio je Lakušić za naš portal.

Danas, dok Evropska komisija radi na jačanju povjerenja građana u vodu iz česme, u Crnoj Gori se situacija razvija u suprotnom pravcu, naveo je on te dodao:

„Umjesto da poboljšavamo kvalitet i dostupnost vode iz vodovoda, mnogi građani su primorani da kupuju flaširanu vodu. Problemi sa snabdijevanjem vodom, često zamućeni izvori i nedovoljno održavana infrastruktura vodovoda doprinose tome da sve veći broj građana poseže za flaširanom vodom. Flaširana voda je postala svakodnevna potreba, iako je znatno skuplja od vode iz česme. Ovaj trend ne samo da opterećuje kućni budžet građana, već i doprinosi nagomilavanju plastičnog otpada, što predstavlja ozbiljan ekološki problem. Plastične boce se gomilaju, zagađujući prirodu i stvarajući dugoročne probleme za životnu sredinu“, kazao je Lakušić.

Plastične flaše, dodaje, mogu značajno zagaditi okolinu na više načina.

„Napravljene su od materijala koji se veoma sporo razgrađuje. Potrebno je stotine godina da se plastične flaše potpuno raspadnu, što znači da ostaju u životnoj sredini veoma dugo. Plastične flaše se raspadaju na manje čestice poznate kao mikroplastika. Ove čestice mogu kontaminirati tlo i vodu, a zatim ulaziti u lanac ishrane ljudi kada ih konzumiraju životinje. Evropska unija jasno prepoznaje ove izazove i pokušava da ih riješi kroz nove regulative. Na nama je da se ugledamo na ove pozitivne primjere i da radimo na poboljšanju našeg sistema snabdijevanja vodom. Potrebno je ulaganje u infrastrukturu, redovno održavanje i transparentno informisanje građana o kvalitetu vode. Samo tako možemo vratiti povjerenje u vodu iz česme i smanjiti oslanjanje na flaširanu vodu, što će imati brojne koristi za zdravlje građana i očuvanje životne sredine. Dok čekamo na promjene, važno je da budemo svjesni značaja održivih praksi i da, kada god je moguće, biramo opcije koje manje štete našoj okolini. Uzmimo primjer od bogatih Evropljana koji sve više biraju vodu iz česme, ne samo zbog ekonomske uštede, već i zbog odgovornosti prema prirodi – zaključuje se u saopštenju Zorana Lakušića predsjednika borda direktora „Regionalni vodovod crnogorsko primorje“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.