Vanredno stanje u Voronježu nakon navodnog ukrajinskog napada dronovima

0

Vanredno stanje proglašeno je 7. jula u dijelovima ruske regije Voronjež blizu granice s Ukrajinom nakon navodnog napada ukrajinskog drona koji je zapalio skladište oružja, saopštile su regionalne vlasti.

Regionalni guverner Aleksandar Gusev rekao je da su ukrajinske bespilotne letjelice oborili ruski protivvazdušni obrambeni sistemi da su požar zapalile krhotine koje su preko noći pale na skladište municije u okrugu Podgornenski.

Videosnimke objavljene na Telegramu navodno prikazuju barem jednu bespilotnu letjelicu kako ide prema depou, a zatim se čuo dugi niz eksplozija dok su se oblaci crnog dima dizali u vazduh.
Gusev je rekao da trenutno nema izvještaja o žrtvama. Kasnije ujutro objavio je da je proglasio vanredno stanje u naselju u kojem se nalazi goruća deponija oružja, ne navodeći ga imenom.

Cesta koja vodi u to područje je zatvorena i vlasti su počele evakuisati stanovnike u privremene smještajne centre, navodi se u izvještajima.

Ukrajina, čija je energetska i civilna infrastruktura desetkovana mjesecima intenzivnih ruskih napada bespilotnim letjelicama i raketama, zauzvrat je počela ciljati industrijske objekte unutar Rusije, uglavnom kapacitete za preradu nafte koji rade za vojsku.

Ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) ustvrdila je u poruci 7. jula na Telegramu da su njeni agenti prethodnog dana napali logistički centar u Debaljcevu, u dijelu Donjecka koji je okupirala Rusija, u kojem se nalazila tenkovska oprema i streljivo.

HUR je također ustvrdio da je u Novolugansku u okupiranoj Luganskoj oblasti uništena komunikacijska stanica za elektroničko ratovanje.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

Odvojeno, ukrajinske  vazdušne snage rekle su 7. jula da su njihovi sustavi protivvazdušne obrane odbili novi ruski napad raketama i bespilotnim letjelicama na nekoliko regija ranije tog dana.

„Neprijatelj je napao s dvije balističke rakete Iskander-M i 13 bespilotnih letjelica Shahed“, objavile su ukrajinske vazdušne snage na Telegramu, dodajući da je 13 bespilotnih letjelica oboreno u regijama Kirovohrad, Harkov, Sumi i Poltava.

Rusko ministarstvo obrane u međuvremenu je na Telegramu objavilo da su njegove rakete Iskander uništile dva ukrajinska lansera za raketne sustave zemlja-vazduh „Patriot“ i radarsku stanicu „Giraffe“ u selu Južne u regiji Odesa.

Tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.