Da li kriza vlasti u Podgorici utiče na funkcionisanje gradskih preduzeća: Neki se žale, drugi najavljuju projekte uprkos krizi

0

Kako funkcionišu pojedina gradska preduzeća u Podgorici i je li kriza vlasti u Glavnom gradu uticala na njihovo poslovanje, o tome su govorili v.d. direktora gradskog preduzeća „Čistoća“, Denis Hot i direktor gradskog preduzeća „Putevi“ – Radoš Zečević.

Denis Hot je komentarisao stanje u „Čistoći“ i kazao da što se tiče mehanizacije, na solidnom su nivou, ali što se tiče finansija, izuzetno su loše.

„To sam kazao i prije nekoliko godina kada mediji nisu prepoznali o čemu ja pričam. Tehničko stanje je okej, finansijsko je na potpuno lošem nivou i nadam se da će Glavni grad donijeti uredbu o uređenju cjenovnika“, kazao je Hot.

Građani i nadležno ministarstvo treba da se osvrnu, svi gledaju na „Čistoću“ kao na „cigansku firmu“.

„Ja sam odrastao među njima i znam ih. S ozbirom da su svima puna usta EU i pregovaračkih poglavlja, konkretno 27, to poglavlje nikada nećemo zatvoriti. U tom lancu bi trebalo najodgovornije da bude nadležno ministarstvo. Oni nama kroz zakone i podzakonske akte nameću obaveze koje ne možemo da ispunimo“, kazao je Hot.

FOTO: Denis Hot

Ne može se dopustiti da političke odluke narušavaju poslovanje, tvrdi Hot i dodaje da su na djelu politička prepucavanja.

„Ja jesam politički obojen, ali niko ne može na mene uticati da mi promijenimo cijene. Mnogi broj sporova koji nam prave problem i koji ne idu u našu korist suštinski se vezuje za prethodnu upravu. Sa druge strane, odgovoran je onaj koji je donio regulativu, odnosno Ministarstvo ekologije, ali će svi prstom da upiru u vas. Potpuno je legitimno da oni upiru prst u „Čistoću“, ali je nadležno Ministarstvo odgovorno. Nama su odredili da sakupljamo suvu i mokru frakciju otpada što nama komplikuje poslovanje. Politika Vlade i nadležnog Ministarstva su takve ali Čistoća je nemoćna. Prethodne Uprave nisu bile glasne, ja jesam, ne znam da li da se vratim na nivo zviždača i krivičnim prijavama da ljude dozovem pameti“, kazao je Hot.

Radoš Zečević je kazao da su „Putevi“ nešto bolja firma u odnosu na ostale gradske firme i dodaje da su pozitivno poslovali za 360.000 evra a taj trend će se i nastaviti sa možda skoro duplo većim iznosom.

„Što se tiče mehanizacije i operative, imamo dovoljno stručnog kadra da isporučujemo zadatak. Naravno, mi kao novi menadžment nismo zadovoljni, i pokrenuli smo nove projekte, a svodi se na kamenolom a tiče se novih okolnosti koje se tiču nevađenja šljunka iz rijeka što je sasvim opravdano, i imamo time naš proizvod čime pravimo asfalt, a jednostavnom matematikom smo izračunali da nam se isplati takav projekat“, kazao je Zečević.

On je kazao da će brzo početi, otkupljena je parcela od 130.000 kvadrata, izdašna sa kamenom, a projektovali su kapacitet pogona na 2 miliona evra proizvoda.

FOTO: Radoš Zečević

Hot je komentarisao činjenicu da nema podršku u „Čistoći“ i dodaje da nije tipičan političar već da se bavi konkretnim stvarima.

„Ja sam Čistoću prihvatio, jer nikog nisu imali. Ja sam toga bio svjestan, dobijao sam određene prijetnje, a partija nije nikada stala iza mene. Ostaću dosljedan i protiv svoje partije ako treba, ali ću zadržati svoju samostalnost“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.