DRI utvrdila nepravilnosti u radu Višeg suda: Prekovremeni rad nije organizovan u skladu sa Zakonom

0

„Revizijom pravilnosti poslovanja Višeg suda za prekršaje Crne Gore za 2023. godinu su utvrđene neusklađenosti poslovanja Suda sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uputstvom o radu Državnog Trezora“, navode iz Državne revizorske institucije.

Nadležni Kolegijum DRI, koji je rukovodio revizijom, koji su činili predsjedavajući Senatom DRI, Nikola N. Kovačević rukovodilac Kolegijuma i senator Zoran Jelić – član Kolegijuma izrazio je uslovno mišljenje na pravilnosti poslovanja Višeg suda za prekršaje Crne Gore za 2023. godinu.

„U odnosu na Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Viši sud za prekršaje Crne Gore nije sproveo sve aktivnosti, koje se odnose na izradu strateških i drugih planova, uspostavljanje sistema za otkrivanje i postupanje po obavještenjima o sumnjama i prevarama u subjetu, kao i obaveze dostave Godišnjeg izvještaja o aktivnostima na sprovođenju i unaprijeđenju upravljanja i kontrola Skupštini Crne Gore“, navode iz DRI.

Prekovremeni rad, dodaju iz DRI, nije u potpunosti organizovan u skladu sa Zakonom o radu i ne obračunava se na osnovu broj sati provedenih na poslu van redovnog radnog vremena već prema broju časova iz rješenja.

„Revizijom je utvrđena neusaglašenost evidencija Sekretarijata Sudskog savjeta i Višeg suda za prekršaje Crne Gore u podacima o stanju neizmirenih obaveza. Viši sud za prekršaje nije utvrdio Internim pravilom limite potrošnje na ime troškova reprezentacije. U oblasti javnih nabavki, Viši sud nije prezentirao dokaze da je vršeno praćenje izvršenja ugovora o javnim nabavkama“, navode iz DRI.

Pored 10 preporuka, koje Viši sud treba realizovati, nadležni Kolegijum je izdao dvije preporuke Sudskom savjetu u dijelu obaveze poštovanja roka prilikom dostavljanja podataka o pokretnim i nepokretnim stvarima Sudskog savjeta i sudova nadležnom organu za poslove imovine, kao i vršenja evidencije i plaćanja obaveza za tekuće izdatke shodno Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji.

„Viši sud za prekršaje, kao subjekt revizije dužan je da do 17. jula 2024.godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, odnosno najkasnije do 17. decembra 2024. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji. Zbog datih preporuka drugom organu, Izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja Višeg suda za prekršaje Crne Gore za 2023. godinu će se dostaviti Sudskom savjetu“, navode iz DRI.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.