Novi zakon jasnije definiše pitanje opština: Gradovi preuzimaju nadležnosti sa centralnog nivoa

0

Ministarstvo javne uprave stavilo je na Javnu raspravu nacrt novog Zakona o lokalnoj samoupravi. To je bila tema emisije Jutro Prve televizije a gostovali su Dragiša Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave i odbornik u Skupštini Glavnog grada Stefan Vešović.

Dragiša Janjušević kazao je da novi zakon podrazumijeva veliki broj promjena i novina.

„Najkrupnija novina je da se izlazi iz višedeenijskog monotipskog modela lokalne samouprave što znači da sve opštine imaju iste nadležnosti. Mi sad uvodimo jedan politipski model, sa gradovima kao jedinice uprave i razdvajamo te dvije kategorije. Gradovi će preuzeti određene nadležnosti sa centralnog nivoa. Tu prije svega mislim na zdravstvenu politiku. Isto tako prostorno planiranje treba da pređe na gradove. Predškolsko obrazovanje takođe će biti u domenu gradova i njihove politike, kao i socijalna zaštita“, kazao je Janjušević.

To su četiri vrlo bitne komponente sa državnog nivoa koje se spuštaju na gradove, tvrdi Janjušević i dodaje da što se tiče statusa gradova i opština, moraju biti oprezni da odrede kriterijume za taj izbor.

FOTO: Janjušević

 

„Moramo imati stroge kriterijume za definisanje gradova. Kriterijumi za definisanje gradova su demografski, onda fiskalni kapaciteti, takođe je bitan bruto porez po opštini. Indeks razvijenosti opštine i konkurentnosti je vrlo bitan parametar kao i razvoj infrastrukture. To su neki kriterijumi koji su nam bitni pri definisanju kategorija u razdvajanju gradova i opština. Mi smo nekako ušli ad hoc u svu ovu priču, dugo vremena smo radili na jednoj analizi funkcionisanja sistema lokalne samouprave gdje smo pokušali da objedinimo u jednoj radnoj grupi svu pamet koja je tretirala ovu problematiku“, kazao je on.

Janjušević dodaje da je ta radna grupa uz stranu pomoć uspjela da uradi jednu kvalitetnu analizu koju je Vlada usvojila u januaru ove godine a ta analiza je dala smjernice kako da teče ovaj proces.

Odbornik Stefan Vešović čestitao je na ozbiljnom radu i ozbiljnom zakonskom rješenju.

„Ovo je nešto što je davno trebalo da bude na dnevnom redu ali drago mi je što smo došli do ovoga. Politipski model je trebao odavno da dođe jer imamo diverzifikovan izgled naših opština koje idu od 2-3.000 stavnovnika, pa do Glavnog grada koji ima 200.000. Drago mi je što imamo jedno ovakvko rješenje, imamo i formulu u zakonu kako se dolazi do toga da li mjesto ispunjava uslove grada ili opštine. Jedino mi je žao što ne možemo revidirati opštine koje već imaju određene statuse a koje po novom zakonu ne zaslužuju“, kazao je Vešović.

FOTO: Stefan Vešović

 

Kad novi zakon stupi na snagu, tvrdi Vešović, imaćemo opštine koje neće ispunjavati uslove iz tog zakona. Uslov za opštinu je da ima 8.000 stavnovnika a grad 14.000.

„To je stavka oko broja stavnovnika a za koju osam opština ne ispunjava. Postoje opštine koje su dobile taj status na političkoj osnovi bez ispunjenja bitnih kriterijuma. Sad imamo problem što su te opštine među najsiromašnijim opštinama i vuku novac iz legalizacionog fonda. Te opštine će isti status zadržati a potrebno je pokrenuti dijalog kako bi riješili te tekuće probleme. Ne bi loše bilo da se u sklopu svega toga riješe problemi koji su nastali ranije“, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.