Šimun: Izgradnjom nove bolnice ispisujemo modernu istoriju zdravstva u Pljevljima i ispravljamo višedecenijsku nepravdu i prazna obećanja

0

Raspisan je tender za izradu tehničke dokumentacije, kao i za izvođenje radova na izgradnji nove Opšte bolnice u Pljevljima po principu ,,projektuj i izgradi”. Nakon 50 godina od izgradnje poslednje bolnice, Crna Gora će dobiti novu bolnicu, koja će pružati zdravstvene usluge građanima Pljevalja i Žabljaka.

”Novi bolnički objekat, vrijednosti od oko 40 miliona eura, značajno će unaprijediti radne uslove medicinskog osoblja, omogućiti pravovremeno i sveobuhvatno pružanje zdravstvenih usluga, i stvoriti preduslove za dolazak i ostanak ljekara i medicinskog kadra” poručio je ministar zdravlja , dr Vojislav Šimun.

On je, povodom ovog važnog koraka ka relizaciji izgradnje novog bolničkog objekta kazao, ” da se ovim činom ispisuje moderna istorija zdravstva u Pljevljima, koje je decenijama unazad nezasluženo bilo na marginama interesovanja donosilaca odluka kako na državnom tako i na lokalnom nivou, te da će Pljevlja i Pljevljaci konačno dobiti uslove za liječenje dostojne čovjeka u 21.vijeku ”

Kapaciteti nove Opšte bolnice u Pljevljima imaće preporučenu kvadraturu ukupne bruto površine objekta od oko 11.500 m2. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti organizacije bolnice u skladu sa najvišim standardima.

Direktor opšte bolnice u Pljevljima , dr Saša Grbović, kazao je da je konačno napravljena prekretnica u pogledu održivosti i razvoja zdravstva u Pljevljima i stvaranja prijeko potrebnih boljih uslova za rad zaposlenih i pružanje usluga pacijentima.

‘’Realizacija ovog projekta nije samo pitanje modernizacije i osavremenjavanja zdravstvene usluge već pitanje opstanka i funkcionisanja Opšte bolnice Pljevlja, pitanje sprečavanja odliva kadra i stvaranje pretpostavki i uslova za kadrovski, profesionalni, tehnički i organizacioni razvoj Ustanove. Imajući u vidu širu sliku problema opštine Pljevlja u pogledu demografije, ekologije i uopšte uslova života i rada, onda je jasno da je i izgradnja nove bolnice krucijalno pitanje za cjelokupnu lokalnu zajednicu,’’ poručio je Grbović.

Ministarstvo zdravlja aktivno radi na izgradnji novih zdravstvenih ustanova po evropskim standardima, pa je osim ovog projekta u najavi još nekoliko novih objekata za koje se radi na tehničkoj dokumentaciji, kao što je Univerzitetski klinički centar u Podgorici i Dom zdravlja u Siti kvartu.

Pozivamo sve kvalifikovane firme da se prijave na tender i postanu dio ovog značajnog projekta koji će donijeti dugoročne benefite za zdravlje i dobrobit građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.