Sikorski: Ne isključujemo slanje vojnika u Ukrajinu!

0

Poljska ne bi smjela isključiti slanje snaga u Ukrajinu, rekao je Radoslav Sikorski, ministar vanjskih poslova te zemlje, dok se Kijev bori da odbije rusko napredovanje, ali nije precizirao koju bi ulogu imali poljski vojnici.

Iako su ukrajinski saveznici u NATO-u obećali snabdijevati ratom razorenu zemlju novcem i oružjem onoliko dugo koliko je potrebno da se odbije ruska invazija, uopšteno su odbacili mogućnost slanja vojnika u zemlju, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

‘Nije nezamislivo’

Upitan u intervjuu je li Poljska spremna poslati snage u Ukrajinu, Sikorski je rekao: “Ne bismo to trebali isključiti. Trebali bismo ostaviti (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da nagađa o našim namjerama.” Intervju su objavili poljska Gazeta Wyborcza, italijanska La Repubblica i španski El Pais.

Francuski predsjednik Emanuel Makron otvorio je vrata eventualnom slanju vojnika u Ukrajinu na konferenciji u Parizu 26. februara, sugerišući da bi jedno područje u kojem bi zapadne snage mogle pomoći bila obuka Ukrajinaca u njihovoj zemlji.

Sam Sikorski ranije je rekao da prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini “nije nezamisliva”.

Danas je vrhovni ukrajinski komandant rekao da je potpisao dokumente koji omogućuju francuskim vojnim instruktorima da uskoro posjete ukrajinske centre za obuku.

 

(Al Jazeera/Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.