Dačić: Stav Beograda je poznat, nikada neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske

0

Komentarišući prijetnje iz Sjedinjenih Država upućene Republici Srpskoj ukoliko se odluči na najavljeno „razdruživanje“ od Federacije BiH a pošto je usvojena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ministar policije Ivica Dačić je siguran da će priča ići ka tome da se osporava postojanje Srpske zbog toga što je „genocidna tvorevina“.

Kako će i da li će se i u kom smjeru dalje odvijati priča s tim u vezi zavisiće, kako kaže, od odnosa ostala dva naroda prema srpskom narodu u BiH.

„Stav Beograda je poznat, poštuje Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku u BiH i nikada neće dozvoliti ukidanje RS, kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao nekoliko puta“, ističe Dačić u intervjuu „Večernjim novostima“.

Odgovarajući na konstataciju da su gotovo sve zemlje Evropske unije glasale u GS UN da se Srbi proglase za genocidni narod, kaže da nam nije EU okrenula leđa, jer ona nikada nije bila za nas.

Dodao je da nije ni bilo očekivanja da će neke zapadne zemlje promijeniti svoja stanovišta, ali da je glasanje otkrilo koliko Srbija ima prijatelja – a to su države Afrike, Azije, Pacifika, Kariba, Latinske Amerike.

„Sada treba da posvetimo pažnju onima koji su nas podržali. Ako mi treba da uvedemo sankcije Rusiji, Bjelorusiji, Kini, Nikaragvi, Venecueli, Siriji, Sjevernoj Koreji, Eritreji, onda nećemo imati nijedna glas. Mi ćemo naravno sarađivati s EU dokle god je to u našem interesu, a ako naši interesi budu ugroženi, tu se onda odgovor zna. Lako ćemo naći razloge da ne uđemo u EU“, rekao je Dačić.

A na pitanje da li je izmijenjeno pristupno poglavlje 35 – priznanje tzv. Kosova kao uslov ulaska u EU – upravo razlog da Srbija odustane od „evropskog puta“, donedavni šef srpske diplomatije odgovara da nijedan političar koji je trenutno na vlasti ne bi prihvatio ultimatum da prizna „Kosovo“ zarad članstva u Uniji.

„Svima je jasno da više stvarno nemamo gdje s tim odlaganjem formiranja Zajednice sprskih opština i u tom pogledu mislim da je i sama EU svjesna šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo i da u tom smislu neće predlagati nešto što jednostavno nije realno“, zaključio je Dačić.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.