Senić dao izjavu u CB-u povodom kredita u „švajcarcima“: Guverneri i tužioci žmurili na pljačku 248 miliona evra

0

Za nerješive probleme građana Crne Gore koji su uzeli kredite u švajcarskim francima od tadašnje Hipo Alpe Adrija banke (sadašnja Adiko banka) Dragan Senić, jedan od oštećenih klijenata, odgovornim smatra guvernere Centralne banke (CBCG) koji, kako je kazao, svoj posao nijesu radili u skladu sa zakonom.

Osim guvernera, Senić odgovornim za, kako je rekao, pljačku građana i države tešku 248 miliona evra smatra i specijalne tužioce, koji su odbacivali krivične prijave podnošene godinama unazad.

On je u Centru bezbjednosti dao izjavu u svojstvu građanina na okolnosti navedene u anonimnoj krivičnoj prijavi koju je podnio jedan od klijenata koji je uzeo kredit u švajcarskim francima. U anonimnoj prijavi je navedeno da određene firme reketiraju građane koji su sklopili ugovore sa Hipo Alpe Adrija bankom.

Senić je u CB-u kazao da je krajem 2006. godine došao u Hipo banku privučen nižom kamatnom stopom od dva odsto u odnosu na druge banke i većom ročnošću, kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Istakao je da je kredit agresivno reklamiran u medijima.

– Centralna banka promoviše ove kredite kao poželjne kreditne proizvode, umjesto da upozori građane, na što je bila dužna, jer se radilo o nezakonitim kreditima, kod činjenice da je u to vrijeme zvanična valuta Crne Gore bio euro, a krediti su bili u valuti Švajcarske, na šta građani nisu upozoreni. Nacionalna banka Austrije (FMA), tri mjeseca prije otvaranja Hipo banke u Crnoj Gori, izdala je štampani upozoravajući dokument u 350 hiljada primjeraka za svoje građane, koji je bio u svakoj banci Austrije, i u čijoj prvoj rečenici stoji: „Devizni kredit je poseban oblik devizne špekulacije, te shodno tome raznoliki su i visoki rizici koji ih prate – predočio je Senić u izjavi datoj u CB-u, a koju je dostavio „Danu“.

On je ukazao da je taj kreditni proizvod bio zabranjen u Austriji, a da je u Crnoj Gori plasiran uz saglasnost Centralne banke.

– Odgovorni u CBCG nisu radili svoj posao po zakonu, već na štetu građana, a u interesu špekulanata i prevaranata, a posredstvom Hipo banke. Za to su najodgovorniji bivši guverner Ljubiša Krgović, u čijem mandatu je nastala pljačka i prevara građana, zatim direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Darko Bulatović, bivši guverner Milojica Dakić, koji je takođe žmurio na ovu pljačku i prevaru građana, a zatim je to nastavio i Radoje Žugić, u čijem mandatu je vršena opstrukcija primjene Zakona o konverziji kredita u francima usvojenog polovinom 2015. godine – rekao je Senić.

On je dodao da je podnio više krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i nadležnom tužiocu Zorici Milanović, zajedno sa tri fascikle od 986 strana, tri CD-a i 60 dokumenata.

– Specijalna tužiteljka Zorica Milanović je odbacila sve moje i druge krivične prijave, a koje su se odnosile na ovaj problem, ne uvažavajući dostavljene dokaze i činjenično stanje utvrđeno nalazom vještaka ekonomsko-finansijske struke, a koji u svom nalazu jasno precizira sve činjenice koje dokazuju prevaru i pljačku građana. Odbacivanjem krivičnih prijava, tužiteljka Milanović je legalizovala pljačku i prevaru građana Crne Gore. Ni ja ni drugi klijenti nismo dočekali pravdu, a neki su, nažalost, i život izgubili zbog ove prevare i pljačke, dok su kriminalci dobili svu podršku državnih organa – CBCG, sudova, tužilaštva, advokata i izvršitelja – izjavio je Senić.

Njega su u CB-u pitali konkretno za firmu APS Montenegro, za koju je u anonimnoj prijavi navedeno da se ne zna ko su njeni vlasnici, te da im je rečeno da su daleko od Crne Gore.

– Da li je u pitanju APS Montenegro, Heta, Hold ko Ist, Hipo Alpe Adrija development, B2 Kapital, sve je to ista kuhinja, koja je dobila ogromne vrijedne nekretnine građana Crne Gore, bez dokaza o plaćenom barem jednom euru o preuzetim potraživanjima. A u pitanju je iznos od 248 miliona. Imam dokaze da Hipo Alpe Adrija development nije platio, po osnovu ugovora o ustupanju potraživanja, 248 miliona evra, koji su dostavljeni SDT-u. Kada uplatite 20 evra na račun, sjutra na izvodu imate 20 evra, a 248 miliona nema. Ovdje nisu oštećeni samo građani, nego i država, i to za milionske iznose (bankarske provizije, smanjen kreditni rejting, izdvajanje obaveznih rezervacija). U konkretnom slučaju CBCG je oslobodila Hipo Alpe Adrija banku izdvajanja obaveznih rezervacija. Hipo banka je oslobođena 248 miliona koje bi morala da izdvaja za obavezne rezervacije, a sa druge strane nekom DOO sa osnivačkim kapitalom od jednog evra prenijeta je ogromna imovina naših građana. Dozvoljeno je jednom DOO da se bavi bankarskim poslom – ukazao je Senić.

On je naveo i svoj primjer sa dvije mjenice koje su zloupotrijebljene i falsifikovane iz drugih pravnih poslova od strane Hipo banke, odnosno njenih povezanih pravnih lica, koja su krenula u izvršenje sa falsifikovanom mjenicom.

– Mjenica serije AA0889562, na mjenici rukopisom, koji nijesam ja popunjavao, piše datum izdavanja 6.6.2007. godine, a na mjenici mojim rukopisom su podaci iz moje lične karte koja je izdata 30.5.2008. godine. U izvještaju CBCG od 24.8.2017. godine stoji da je CBCG mjenični blanket sa serijskim brojem AA0889562 prodala Hipo banci 9.2.2011. godine. Kako je moguće da je CBCG taj mjenični blanket prodala 2011. godine, a da na mjenici kod Hipo banke piše datum izdavanja 2007. godine. Ta mjenica potiče iz drugog pravnog posla, a to je ugovor o kratkoročnom rivolving kreditu od 2.3.2011. godine – rekao je Senić.

Za drugu mjenicu tvrdi da je zloupotrijebljena iz zatvorenog kredita, odnosno da je trebalo da mu se vrati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.