Sve veća opasnost vreba preko interneta: Hakeri napadaju i privatne račune u bankama!

0

Učestali hakerski napadi su najveći izazov sa kojim će se i Crna Gora i zemlje okruženja uskoro suočiti, upozoravaju brojni stručnjaci iz te oblasti.

Hakeri, objašnjavaju stručnjaci, građane najčešće love putem tzv. fišinga ili krađe identiteta, dok kompanijama novac uglavnom skidaju prilikom plaćanja ka inostranstvu. Najčešća to čine putem mejla, koji djeluje kao da dolazi sa dobro poznate adrese (kompanije sa kojom sarađuju, banke…), a zaražen je malwareom (malicioznim virusom).

Na taj način hakeri upadaju u mejl server kompanije i mogu da ukradu podatke koje kasnije koriste za prevaru. Dešava se još, napominju stručnjaci, i da grupe hakera presretnu povjerljivu poslovnu elektronsku komunikaciju firme sa inostranim partnerima i da promijene podatke u delu za plaćanje na fakturi. Tom prevarom oni prisvajaju novac, ali mogu preuzeti i druge važne informacije.

Za razliku od firmi, građane najčešće varaju putem fišinga ili krađe identiteta.

– Prevaranti falsifikuju veb-stranicu neke kompanije ili njen profil na društvenim mrežama i preko njih pokušavaju da ukradu podatke korisnika – objašnjavaju za naš list u jednoj banci.

Na primjer, dobijete mejl (SMS, poziv, Vocap ili Viber poruku…) u kom „banka“ traži da, iz navodno bezbjednosnih razloga, ukucate ponovo svoje korisničko ime i šifru ili broj kartice. Link koji otvarate ima logo, boje i izgled na koji ste navikli i ako se baš ne udubite, teško da možete da provalite da je stranica lažna.

Savjeti za građane

  • Oprezno rukujte svojim podacima i pazite kome pružate povjerenje onlajn
  • Razmislite koje informacije o sebi objavljujete na društvenim mrežama
  • Lozinku za bilo koji servis, sliku kartice, PIN kodove, TAN brojeve i slično niko ne smije da traži od vas i niste dužni da ih dostavljate ikome, čak ni banci

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.