“Sada ne vidim rješenje za kosovsko pitanje, slijedi težak period za nas”

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od sinoć se nalazi na Fruškoj gori gde je kao domaćin poveo gosta iz Španije Žozepa Borelja, šefa EU diplomatije, koji je prethodno boravio u Prištini a juče je u Beograd došao zbog nastavka dijaloga.

– Fruška gora nije visoka, ali je prelepa i blizu je pa smo se odlučili za nju… Gosti iz Španije su otišli u šetnju, a ja nisam neki sportski tip – rekao je Vučić koji je prethodno posjetio i manastir Hopovo.

O Borelju i predstavniku za dijalog sa Prištinom 

Vučić je rekao da je rineč o iskrenom prijatelju Srbije i čovjeku koji razumije poziciju Srbije.

– On je postavio pitanje u Prištini šta je to što vi možete da ponudite Srbiji – rekao je Vučić podsjećajući da ovaj čovjek dolazi iz zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo niti će to učiniti, ali da kao profesionalac razgovara sa svima.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj

– Riječ je o dobrom čovjeku koji razumije stavove Srbije – rekao je Vučić napomenuvši da već zna ko je i predstavnik za dijalog sa Prištinom, ali da ne smije da otkrije, te da je riječ o osobi koja ima uticaja u Berlinu, kao i da će biti teško – rekao je Vučić i dodao:

– Slijedi težak period za našu zemlju.

O Kosovu i Metohiji

– Ja sad ne vidim rješenje za Kosovo, nekada sam ga vidio, ali ga sada ne vidim – rekao je Vučić dodajući da su nam sve kompromisne ideje rušili.

Upitan da li je visoki predstavnik EU iz Prištine u Beograd donio neku konkretnu informaciju o formiranju tamošnje vlade, Vučić je rekao da to “Bog otac ne zna”.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

– Oni su mu rekli u ponedeljak, ali to sam već čuo više puta – primetio je Vučić.

Ukazao je da postoji opasnost ako lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude želio da unizi Srbe i Srpsku listu i da u vladu izabere nekog svog, “privatnog Srbina”.

– To bi značio kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom – podvukao je predsednik.

O Bregzitu

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja priliku da Srbija izgradi bolje odnose sa zvaničnim Londonom, nego što ih je imala dok je ta zemlja bila u Uniji, izjavio je predsjednik i dodao da će i sama EU željeti da se prikaže kao još uvijek poželjna, što može da bude i šansa za Srbiju.

Bregzit, Tereza Mej, Velika Britanija

Vučić je, upitan šta Bregzit predstavlja za Srbiju, ukazao da ćemo morati, kao i da ćemo sada imati priliku, da gradimo bolje odnose sa Velikom Britanijom, nego što su bili dok je ta zemlja bila dio EU.

On je primetio da će Britanija sada željeti da se pozicionira kao samostalna sila, te da su, u tom nastojanju, već napravili samit sa Afrikom, jer žele brži i veći prodor ka tom kontinentu, nego što je bio slučaj do sada, a da će to isto želeti da ostvare i na našim prostorima.

– Britanija je, prije, a posebno posle Berlinskog kongresa imala veliki uticaj na ovaj dio, Grčku, deo Turske, do Balkana i to je trajalo i do dva svetska rata, pa i do danas. Željeće još veći uticaj. Zato treba da izgradimo što je moguće bolje odnose – rekao je Vučić.

On je ukazao da će Bregzit ostaviti utisak da Evropa nije više prilvačna kao što je bila, pa će EU pokušati da izgradi mehanizme da pokaže da je “lijepa i mlada”, i da svi žele da budu njen dio, što bi, istakao je, mogla da bude šansa za Srbiju i Crnu Goru.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.