(FOTO/VIDEO) Otac Mijajlo Backović povodom 25 godina od NATO agresije: Podrška Alijansi pada jer neće nikad pravoslavni Srbin da se „zaljubi“ u onoga koji je silovao, razarao i ubijao!

0

U manastiru Svetog Arhangela Mihaila danas je služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je na gradskom groblju Brdišta u prisustvu članova porodica,o. Miajlo Backović služio pomen poginulom pripadniku 63. Padobranske brigade Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Srbije, Draganu Bjelanoviću.

Oni su stradali u NATO agresiji na SRJ, koji je započela na današnji dan prije 25 godina. Vijence su položili presjednik opštine Željko Komnenović, ruski ambasador Vladislav Maslenikov, predstavnici OBNORA Tivat, Miholjskog zbora, Bratstva srpske pravoslavne omladine Sv. Pantelejmon Tivat, a polaganju su prisustvovali i članovi udruženja Jermena Crne Gore.

„Bog je čovjeka stvorio po liku i obličju svome. Od toga dana do današnjeg dana jedina borba ovoga svijeta i zla u ovom svijetu je protiv te ikone Božje, prve ikone stvorene po liku i obličju našeg tvorca. Danas proslavljamo Dan pobjede, Nedjelju Pravoslavlja, Dan kada je istina pobijedila nad laži i obmanom. Danas nije samo Dan pobjede nad ikonoborcima nego se sjećamo i Dana pravoslavlja i njegove pobjede kroz sve vjekove. Pravoslavlje je uvijek bilo vojujuća religija, koja se bori za istinu i pravdu u svijetu laži i obmna“, kazao je otac Mijajlo Backović u besjedi nakon Liturgije.

Dodaje da su ikone proganjani jer su vidjeli istinu.

„Ikona je čovjek Božji. Ta ikona je bilo ogledalo u kome su se ogledali. Ikona je pokazivala onima što su je proganjali ko su i šta su. Svi zločinci na svijetu, pa i oni u Jasenovcu koji su oči vadili svojim žrtvama, nisu željeli da vide ikonu Božju i da vide sebe. Ako žrtvi prvo iskopaju oči, mislili su da će je lakše ubiti. To su radili kroz sve vjekove pa i na ovom stradalnom mjestu“, kazao je otac Mijajlo.

Pobjeda pravoslavlja je bila i u onim našim divnim litijama i biće tako do kraja svijeta i vijeka.

„Na današnji dan, možda ne slučajno, 25 godina je od kako su neki tadašnji carevi i vladari kao i oni koji su proganjali ikone, pokušali da budu jedini, da budu oni koji bi stali ispred ikona. Pobijedila je pravda, a pobijedila je i one 1999. godine koji su htjeli da pokore jedan mali slobodni narod na Balkanu i koji su htjeli da ubiju dobro. Nazvali su nas malom Rusijom, i danas nas tako zovu. Strada i velika i mala Rusija. Stradamo mi i Srbija nebeska, a neće biti pobijeđene ni Rusija ni Srbija ni Crna Gora. Dok smo se sjećali ove pobjede, u prvu nedjelju posta, opraštajući jedan drugima, doživjeli smo neljudski akt plaćenika koji su ubijali djecu žene i nejač u Moskvi. To u ovom svijetu nazivaju terorističkim aktom, a to nije terorizam, već je to zlo koje ratuje i želi da ubije istinu. A Rusija je ona koja svjedoči istinu i opominje kao sveti Jovan u pustinji – pokajte se jer se približilo Carstvo Nebesko“, podvukao je otac Mijajlo u besjedi.

Kako je kazao, postradali smo 99 godine, i svake godine se sjećamo i obilazimo grobove naših heroja Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića.

„Danas, ovdje na ovom svetom mjestu ne kukamo za našim žrtvama. Plačemo jer smo tužni zbog svjetskog zla, ali znamo da će iznići hiljade novih Hrišćana“, kazao je otac Mijajlo.

Otac Mijajlo je komentarisao i pad podrške NATO paktu u Crnoj Gori. Kazao je da neće nikad pravoslavni Srbin u Crnoj Gori pristati da se „zaljubi“ u onoga koji je silovao, razarao i ubijao i želi da da pare da sakrije to zlo.

„Ništa osim para sa te druge strane nema. Mi tražimo pokajanje“, kazao je otac Mijajlo.

Predsjednik opštine Željko Komnenović je istakao:

“Mi smo i decenijama unazad obilježavali ovaj dan, sjećajući se tog 24. marta 1999. godine, kada su u svim našim gradovima odjeknule prve sirene. Sjećamo se toga da smo u Tivtu, malom gradu, pored Branka Krvavca, jedinog heroja iz ratova devedesetih godina, imali i dva heroja toga rata iz 1999, a to su Marko Avramović i Dragan Bjelanović. Sa njihovim porodicama godinama gajimo kulturu sjećanja i sjećamo se njihovog herojskog čina, jer najveća vrijednost je dati svoj život za otadžbinu, a to su oni upravo uradili. Posebna čast i zadovoljstvo danas su nam što je među nama i ambassador Ruske federacije u Crnoj Gori, gospodin Maslenikov, kome zvanično upućujem riječi saučešća povodom nezapamćenog terorističkog akta u Moskvi. Sjećamo se i njihovih žrtava, jer je taj akt terorizma i nastavak svega onoga što gledamo na globalnom političkom planu unazad ovih 30 godina. Nadamo se da ćemo gajiti ovu kulturu sjećanja i narednih godina i generacije koje dolaze nikad neće zaboraviti ni herojski čin Branka, ni Marka ni Dragana, jer su to oni zaslužili“, prenosi Radio Tivat.

Prisutnima se obratio i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov i kazao:

“Prije 25 godina SAD i NATO raketno-bombenim napadima na vojne i civilne objekte Savezne Republike Jugoslavije pokazali su celom svetu šta je zapravo “humanitarna intervencija”, šta je “američka demokratija”.

Vojna operacija SAD i NATO prema Beogradu odvijala se bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pod izgovorom bezobzirnih optužbi vlasti Republike Jugoslavije za “etničko čišćenje” u Kosovsko – metohijskoj autonomiji, gdje su navodno izazvali humanitarnu katastrofu u regionu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.