Istraga protiv „Kavčana“: Lainovićevim ubicama određen pritvor, iako su nedostupni crnogorskim organima

0

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv pripadnika kriminalne organizacije koju je formirao Nikšićanin Radoje Živković, a čiji su članovi, kako se sumnja, postali Ratko Živković, Zdravko Perunović i Milan Vujotić.

Vanraspravno vijeće Višeg suda je, na predlog Specijalnog tužilaštva, osumnjičenima pripadnicima „kavačkog klana“ odredilo pritvor, iako su trenutno svi nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Naredbom za sprovođenje istrage oni se sumnjiče da su po nalozima Radoja Živkovića izršili krivična djela kriminalno udruživanje i ubistvo državljanina Srbije Ljubomira Lainovića.

Kako piše u dokumentu tužilaštva, Radoje Živković je tokom juna 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali ostali osumnjičeni.

On je, koristeći kriptovanu „skaj“ komunikaciju pod pseudonimom „The best“, odredio ostalim pripadnicima organizacije zadatke i uloge, planirao izvršenje određenih krivičnih djela, odlučivao koja lica će, na koji način i na kojim lokacijama na podmukao način i iz koristoljublja, bezobzirne osvete, niskih pobuda – mržnje i netrpeljivosti biti ubijeni, obezbjeđivao novac i oružje i birao lica koja će biti angažovana za neposredne izvršioce ubistava, prenosi „Dan“.

Živković je određivao na koji način i pod kojim okolnostima će žrtve biti likvidirane i dovedene na lokacije gdje će biti izvršena egzekucija“, piše u naredbi.

Okrivljeni Ratko Živković je u kriptovanim „skaj“ komunikacijama koristio pseudonim Zemo i zadatak mu je bio da postupa po uputstvima Radoja Živkovića, ostvaruje komunikaciju sa pripadnikom suprotstavljenog kriminalnog klana, sada pokojnim Baraninom Alanom Kožarom, kako bi zadobio njegovo povjerenje i od njega dobio novčanu nagradu za ubistvo Ljubomira Lainovića i tako na prevaran način saznao lokaciju na kojoj se sada pokojni saradnik „Škaljaraca“ u to vrijeme skrivao.

Zadatak mu je, piše u naredbi, bio i da pronalazi pogodna mjesta na području Danilovgrada na koja bi bila dovođena lica za koja je Radoje Živković naređivao da budu ubijena i da sa Perunovićem kopa rake u kojima bi ta lica zakopavali i uništavali dokaze.

Okrivljeni Zdravko Perunović koristio je pseudonim Hugo i osim što mu je bio zadatak da sa Ratkom Živkovićem zakopava tijela ubijenih, kako navode iz SDT-a, bio je i neposredni izvršilac tih ubistava.

Uloga Milana Vujotića, zvanog Amiko, bila je da savjetuje Ratka Živkovića oko komunikacije sa pokojnim Kožarom i uči ga je kako da od Kožara traži novac za ubistva lica za koja je taj pripadnik suprotstavljenog kriminalnog klana smatrao da su odgovorna za ubistvo pripadnika njegove grupe u Grčkoj u januaru 2020. i da tako na prevaran način sazna lokaciju na kojoj se sada pokojni „Škaljarac“ skrivao.

Zadatak Vujotića bio je, navodi se u dokumentu, i da Ratku Živkoviću i Zdravku Perunoviću daje uputstva da nabave opremu i hemijska sredstva za uništavanje tragova i dokaza ubistava lica za koja je okrivljeni Radoje Živković odredio da budu ubijena, kao i da nakon ubistava hemijskim sredstvima prskaju posmrtne ostatke ubijenih lica i zemljište u blizini improvizovanih raka u koje su zakopali posmrtne ostatke.

Fotografije poslate Zviceru

U naredbi o sprovođenju istrage piše da je analizom kriptovanih komunikacija Radoja Živkovića utvrđeno da je 21.6.2020. godine obavijestio Radoja Zvicera da je ubijen Ljubomir Lainović.

On mu je, kako se navodi, poslao više slikovnih poruka s fotografijama na kojima se vide posmrtni ostaci Lainovića obučenog u tamnoplavu majicu kratkih rukava i donjem dijelu trenerke crne boje koje su praćene i tekstualnim porukama.

Egzekutor klana Belivuk – Miljković

Ljubomir Lainović, kako se moglo čuti na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Beogradu, bio je egzekutor te kriminalne grupe koja je sarađivala sa „kavačkim klanom“.

Svjedoci saradnici protiv Belivukovog klana na suđenjima u Specijalnom sudu u Beogradu ispričali su da je Lainović 2019. u Beogradu likvidirao Ljubomira Markovića Kiću, a 19. januara 2020. u Atini Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, visokopozicionirane pripadnike,,škaljarskog klana‘‘.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.