MCP: Vjernici, na sabor dođite bez stranačkih obilježja, uzdržite se od izliva nacionalizma i mržnje

0

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) pozvala je vjernike da na crkveno-narodni sabor 21. decembra u Nikšiću dođu bez stranačkih obilježja i da se uzdrže od izliva nacionalizma i mržnje.

„Jer Crkvi ne pada na pamet da se ikada, a naročito ne toga dana, bavi takvim stvarima. Samo nam je molitva Gospodu i poziv na poštovanje prava i Ustava ove zemlje – na hrišćanskom srcu“, saopšteno je iz Mitropolije.

MCP je reagovala na saopštenje DPS-a u kojem je navedeno da je najava mitropolita Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti zloupotrijebljene u svrhu povećanja broja prisutnih na Saboru koji je zakazan za 21. decembar u Nikšiću, „nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja“.

„Zapanjeni smo tonom i sadržajem saopštenja političke partije DPS, a povodom najave crkvenog svetovasilijevskog sabranja u Nikšiću, u subotu 21. decembra. Upravo je pomenuto saopštenje možda najbrutalniji primjer kako političari vladajuće stranke pokušavaju da život Crkve podrede dnevno-političkoj ideologiji. Izlišno je podsjećati da to Ustav ove zemlje izričito zabranjuje. Očigledno je da je isti onaj anticrkveni, ali i antiustavni duh, koji je ponudio ogoljenu diskriminaciju u ”Zakonu o pravnom položaju…”, potpisao i poslednje oglašavanje DPS-a. Njegov je osnovni cilj – zastrašivanje pravoslavnih vjernika i sprječavanja izbora i načina ostvarivanja njihovih duhovnih potreba. I sve to čini politička partija koja je za ovih tridesetak godina promijenila više međusobno suprotstavljenih ideologija, i sve to samo sa jednim ciljem – da bi opstala na vlasti i štitila svoje interese! Shodno tome, na štetu društva i njegove budućnosti, neodgovorno i necivilizovano, oni su uspostavili odnos prema državi Crnoj Gori kao „fabrici para“, i to ne za njene građane, već isključivo za pojedine ljude na vlasti“, navodi se u reagovanju MCP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.