Bivši radnici drvoprerađivačke, prehrambene i tekstilne industrije najavili protest: Isplatite nam otpremnine

0

Iako budžet Crne Gore još uvijek nije usvojen, sve su prilike da će njegovo donošenje obilježiti i serija protesta.

Naime, pored Sindikata prosvjete Crne Gore koji će, kako je najavljeno, na dan rasprave o Budžetu organizovati i održati masovni protest ispred Skupštine, slično okupljanje najavljuju i bivši radnici drvoprerađivačke, prehrambene i tekstilne industrije u Crnoj Gori.

Oni će, kako kažu, takođe organizovati protest ukoliko premijer Milojko Spajić ne održi i riječ i isplati obećano.

Oni naglašavaju da su, prije nešto više od dvije godine, radnicima rudarsko-metalske industrije, koji su ostali bez posla u periodu tranzicije, isplaćene otpremnine od po 12.000 eura. Ostalim sektorima, odnosno radnicima koji nikada nisu dobili otpremnine, rečeno je da sačekaju da će i oni biti isplaćeni. Međutim, do danas to nije učinjeno.

Kako su kazali radnici portalu „ADRIA“, Spajić je kao ministar finansija ispunio obećanje za rudare i metalce, koji nikada nisu dobili otpremnine, ali svi ostali radnici iz drugih sektora, kojih ima možda i manje nego nekada zaposlenih u rudarsko-metalskom sektoru, „izvisili su“.

„Pozivamo premijera Spajića da u budžet za ovu godinu uvrsti i naše otpremnine i ispravi nepravdu prema nama. Obećao je i mi ga držimo za riječ. Sada o tome niko ne govori, ali nećemo da dozvolimo diskriminaciju radnika, već isre uslove za sve. Ako su jedni dobili, a mi bili strpljivi da čekamo, sada je red da se i mi ispoštujemo. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da organizujemo proteste ili da pokušamo na sudu da dokažemo diskriminaciju”, saoštili su nekadašnji radnici.

Kako podsjeća portal „ADRIA“, u februaru 2022. godine Spajić se pohvalio da je ispravljena nepravda prema dijelu crnogorskih radnika.

„Ispravljena je i nepravda prema radnicima rudarsko – metalske industrije koji su ostali bez posla u periodu tranzicije. Njih oko 1,3 hiljade dobiće otpremnine u iznosima do 12 hiljada eura”, rekao je tada Spajić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.