Mladen Mikijelj

Trifković za BORBU: Bila bi sramota da nakon popisa kukavni Institut za crnogorski jezik i književnost bude i dalje budžetska jedinica u zemlji u kojoj ogromna većina zna da govori jezikom svojih predaka!

2

Iako je nezahvalno govoriti o kvantitativnim parametrima popisa stanovništva, jedno je sigurno – broj građana koji će govoriti srpskim jezikom značajno će prevazići one koji izmišljeni i nepostojeći tzv. crnogorski jezik smatraju za maternji, poručio je za BORBU istoričar i profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković.

U skladu sa tim rezultatom, bilo bi elementarno, pravedno i zdravorazumski da srpski jezik postane službeni, međutim, to je neizvodljivo zbog trenutne konstalacije snaga u crnogorskom parlamentu.

– Elementarni red bi bio da srpski jezik postane službeni jezik u Crnoj Gori nakon popisa. To bi bilo zdravorazumski i pravedno, ali znamo da je za izmjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina, a znamo i ko čini sastav sadašnje skupštine. Nažalost nije realno očekivati da sadašnjom podjelom karata to bude ui sprovedeno – ukazao je Trifković.

Kao prvu posledicu nadmoći srpskog jezika u odnosu na tzv. crnogorski, Trifković vidi „skidanje“ Instituta za crnogorski jezik i književnost sa budžeta.

– U prvom redu treba da se prestane sa tom farsom o crnogorskom jeziku koji je ponižavajući i za Crnogorce. On je ponižavajući i sa stanovišta lingvističke nauke i zdravog razuma. I dalje postoje neki kukavni Institut za crnogorski jezik i književnost gdje su kadrovi nekakvi lumeni koji su kupovali diplome na muftijinom univerzitetu u Novom Pazaru. To predstavlja ljagu i sramotu za Crnu Goru. Prva odluka Vlade posle popisa bi trebala da bude da se ta institucija skine sa budžeta.  Neka vegetira po sopstvenom nahođenju, ako može da nađe sopstvene izvore finansiranja. Bilo bi sramota da on i dalje bude budžetska jedinica u zemlji u kojoj ogromna većina ljudi zna da govori jezikom svojih predaka, tj. jezikom svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikole – naveo je Trifković.

Profesor Trifković nema sumnje da će rezultati ovog popisa značajno odstupati od onih sa, kako ističe, „kupljenog“ popisa iz 2011. godine.

– Jedno je sigurno, da velika želja predstavnika tzv. međunarodne zajednice, odnosno kolektivnog Zapada, da se isključe pitanja o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti ukazuju na ogromno strahovanje da će biti bitno drukčiji rezultat u odnosu na popis iz 2011. godine. Vrlo je indikativno da je 2011. u vrijeme kada je DPS-ovska vlast Mila Đukanovića i šakom i kapom kupila popisivačke glasove za nabijanje broja Crnogoraca u odnosu na Srbe i govornika tzv. crnogorskog jezika u odnosu na srpski, da im tada ni najmanje nije smetalo što su u popisu uključena pitanja o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku, a sada je odjednom postalo veliki problem.To samo po sebi ukazuje da su rezultati iz 2011. godine bili rezultat ogromne političke presije, manipulacije i prevare – decidan je Trifković.

Trifković je zaključio da je izbor Andrije Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore prvi korak o prihvaćenosti srpskog političkog faktora u Crnoj Gori, ali da će sprovođenje ostatka dogovora parlamenatrne većine biti pravi test te tvrdnje.

– Hajde da vidimo da li će i kako ostatak dogovora biti ispunjen dogodine. To će biti pravi test – konstatovao je Trifković.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    I jezik i crkva će biti ispod 50%Pričali ste da će Srba biti 60%a neće ni 35%.Samo daj Bože da ih je za CPC manje od 35%ili će pop napolje sa Cetinja. Što je zijeva lo za popis?

  2. Q komentariše

    Sramota je i da je Cetinje prijestolnica pa to nikoga ne dotiće.Grad koji svako normalan zaobilazi u luku i zastide je civilizacije da postoji je prijestolnica,zasto?
    Google reCAPTCHA verification failed.-Sto vi mislite uraditi povodom ovog s..nja ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.