Nastavljeno suđenje Jovaniću i ekipi – Zejak: SDT „sklepao“ optužnicu kako bi spasili ugled tužiteljke

0

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Blažu Jovaniću, bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore.

Jovanić je optuženom da je organizator kriminalne grupe koja je, prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zloupotrebom položaja u stečajnim postupcima oštetila državu.

Okrivljeni Saša Zejak je u iznošenju odbrane rekao da su netačni navodi optužnice koju je potpisala sada već bivša tužiteljka Lidija Mitrović.

On je naveo da je doktor bezbjednosti i borbe protiv terorizma, kao i da ima niz objavljenih naučnih radova.

„Optužnica SDT-a je za zatvor, ali za sastavljača iste“, rekao je Zejak.

Dodao je da se svi navodi optužnice odnose na njegova navodna nezakonita postupanja, iako tužilac ne zna koju verziju Zakona o stečaju koristi, pa pokušava da primijenjuje zakon retroaktivno, unazad sedam godina.

„Kako je moguće da SDT ne zna ko podnosi predlog za obustavu, već od mene traži da to učinim. Kako je moguće da SDT ne razlikuje povlačenje prijave povjerilaca od namirenja vanstečajnog postupka. Tražili su od mene da prihvatim mišljenje lica koja nisu stranke u postupku“, rekao je Zejak, pa nastavio:

„Kako je moguće da SDT ne razlikuje sudskog vještaka od procjenitelja, odnosno ne zna regulativu koja reguliše ove dvije oblasti. Dokazaću da je svako slovo što se tiče optužnice u odnosu na mene nezakonito i kriminalno“, kazao je Zejak, a prenose „Vijesti“.

Dodao je da se nalazi u apsolutno neravnopravnom položaju kada je u pitanju njegova odbrana, iz razloga što je policija prilikom pretresa njegove kuće oduzela čitavu dokumentaciju i uređaje u kojima je pohranio.

Naveo je da je ovaj predmet nastao 2019. godine, a zatim je 2021, prebačen u nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva, a potom 2022. vraćen u SDT, pozivajući se na zakon iz te godine.

„Prva tri mjeseca pritvora su bila isključivo vezana za član 33 stav 2, u kome jedan stečajni upravnik ne može biti angažovan u drugim postupcima po bilo kom osnovu. I tako je SDT ‘sklepao’ optužnicu, kako bi na taj način spasili ugled tužiteljke“, rekao je Zejak.

Osvrćući se na navode optužnice koje ga terete za odugovlačenje stečajnih postupaka, angažovanje fizičkog obezbjeđenja kada za to nije bilo potrebe, angažovanje saradnika advokata kada to nije bilo potrebno, te za rađenje fiktivnih procjena, okrivljeni Zejak je odbacio sve te navode tužioca kao „nemoguće“.

„Nisam bio stečajni upravnik, pa samim tim nisam mogao odugovlačiti stečajne postupke, a što se tiče angažovanja fizičkog obezbjeđenja, ni to nisam mogao raditi, jer nisam bio stečajni upravnik. Angažovao sam samo jednog saradnika i jednog advokata iz potpuno opravdanih razloga, za šta imam rješenje suda, izvršene usluge i dostavljene troškovnike. Na moj rad nikada nije bilo primjedbi, a SDT napadom na moj stručni rad ulazi u kvalitativni dio procjene, što ne smije da radi“, smatra Zejak.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća „Titan security“ Podgorica, „Securitas Montenegro“ Podgorica, „Top force system“ Nikšić i „Ogimar MNE“ Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.