Drecun za RTS: Dobro usklađena kampanja Prištine i Tirane

0

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da hapšenje dvojice Srba pokazuje da takav način jednostranog djelovanja Prištine predstavlja sastavni dio planirane dobro usklađene kampanje Tirane i Prištine koja ima podršku pojedinih država, a to ide u dva pravca.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je povodom hapšenja dvojice Srba na KiM, koji su optuženi za špijunažu, rekao da nema iznenađenja.

“To je jedan od višegodišnjih načina pritisaka na srpski narod da ode sa KiM, a na one koji su protjerani da se ne vrate, kaže Drecun.

Prema njegovim riječima, ovo hapšenje pokazuje da je takav način jednostranog djelovanja Prištine sastavni dio planirane dobro usklađene kampanje Tirane i Prištine koja ima podršku pojedinih država koje ide u dva pravca.

„Jedan je da se izvrši pritisak na Beograd tako što se jednostranim potezima otežava opstanak srpskog naorda na KiM, onemogućava povratak protjeranih da bi se u potpunosti onemogućio nastavak bilo kakvih razgovora Beograda i Prištine, a drugi pravac je da se praktičnim koracima stvore uslovi za pripajanje Kosova Albaniji što nailazi na prećutnu podršku mnogih zapadnih zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot Kosova“, istakao je Drecun.

Imajući u vidu šta je do sada rađeno sa lažnim optužnicama, sa lažnim svjedocima, sa nekim drastičnim slučajevima karikiranja pravde – onda i kada imamo u vidu rezoluciju usvojenu prištinskom parlamentu o navodnom genocidu nad Albancima, treba očekivati da će se ovakvi slučajevi nezakonitog, izmišljenog hapšenja nastaviti, kaže Drecun.

Podsjetio je na slučaj srpskog mladića iz Kosovskog pomoravlja koji je prvostepeno bio osuđen za navodni ratni zločin mada je tada kada mu se to spočitavalo imao 16 godina i nije bio pripadnik vojske i policije, a onda je u ponovljenom posatupku od međunarodnih sudija osobođen.

„Optužnica je bila podignuta protiv njega jer je njegova porodica bogata, sa njivama i šumama između dva albanska sela i pošto se prijavio da bude pripadnik KPS-a ne bi li zaštitio imovinu od Albanaca, oni su ga stavili na optužnicu za ratne zločine“, kaže Drecun.

To je drastičan slučaj i pokazuje način djelovanja i zloupotrebe optužnice, kaže predsjednik skupštinskog odbora za KiM.

Govoreći o posjeti francuskog predsjednika Makrona, Drecun kaže da će doći do snažnog jačanja i intenziviranja političkih odnosa na bilateralnom nivou, da će se pripremiti teren za mnogo bržu ekonomsku saradnju.

“Što se tiče kosmetskog problema, mislim da Makron zajedno sa Angelom Merkel nije uspio da pokrene taj proces, da nisu dovoljno htjeli da nateraju Prištinu da ukine takse“, zaključio je Drecun.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.