Kandidati za sudije Ustavnog suda: Armenko, Đuranović, Tešić i Resulbegović

0

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore izabrao je četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Kandidati koji će biti predloženi plenumu na izjašnjavanje su Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Faruk Resulbgović i Momirka Tešić.

Članovi odbora na sjednici su se izjasnili o kandidatima pojedinačno.

Za kandidata Marijana Akovića bilo je 13 uzdržanih glasova. Za Armenko Snežanu glasalo je svih 13 članova odbora za.

Za Aliju Beganovića glasalo je šest članova za i sedam uzdržanih. Sa tri glasa za, 10 uzdržanih Odbor se izjasnio o kandidatkinji Bošković Narcisi Maji. Za Nikolu Golubovića bilo je 11 uzdržanih glasova i niko protiv. Sa dva glasa za i 11 uzdržanih glasova, Ustavni odbor se izjasnio o kandidatu Guči Sulejmanu.

Za Draganu Đuranović glassalo je svih 13 članova Odbora. Jedan za i 12 uzdržanih glasova bilo e za kandidatkinju Azru Jasavić. Za Snežanu Jonicu bilo je pet glasova za i osam uzdržanih. O kandidatu Fadilu Kadroviću Ustavni odbor se izjasnio sa tri glasa za i 10 uzdržanih. Za Danicu Kovačević bilo je 13 uzdržanih glasova. Jedan za i 12 uzdržanih glasova bilo je za kandidata Jovana Kojičića.

Za Sanju Maslenjak bilo je četiri glasa za i devet uzdržanih. Članovi Ustavnog odbora o kandidatu Darku Mugoši izjasnili su se sa 11 uzdržanih i dva glasa za. Za Mušović Medinu bilo je tri glasa za i 10 uzdržanih. Za Jadranku Novaković bilo je četiri glasa za i devet uzdržanih.

Za kandidata Zdenku Perović bio je jedan glas za i 12 uzdržanih. Tri glasa za i 10 uzdržanih za kandidata Ivana Radojičića. 13 uzdržanih glasova za Sava Rašovića.

Za Faruka Resulbegovića glasalo je sedam članova odbora za i šest je bilo uzdržanih.

Jelena Ružičić dobila je jedan glas za, 12 uzdržanih. Kandidat Momirka Tešić imala  12 glasova za, jedan uzdržani. Ujkaj Edmond dobio je četiri za i osam uzdržanih.

Azra Cama dobila je tri glasa za i 11 uzdržanih. Maja Šćepanović imala je pet glasova za, osam uzdržanih, dok je Amer Šukurica imao je šest glasova za, sedam uzdržanih.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović prošle sedmice je kazala da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku u srijedu postigli saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Ona je rekla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović. Nakon toga ostalo je da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške tužiocu iz Ulcinja Faruku Resulbegoviću ili predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja Aliji Beganoviću.

Navodno većinska podrška poslanika je na strani Resulbegovića, koga podržavaju poslanici albanskih partija i  GP URA, kao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Beganovića podržavaju BS i Demokratska partija socijalista.

Konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

 

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.