Milorad Vukašinović: PAPA JE UČESTVOVAO U RAZBIJANJU SFRJ I SSSR-a! (VIDEO)

1

Nastavkom tribine o diplomatiji Hladnog rata Milorad Vukašinović obuhvata period od 1971. godine do pada Berlinskog zida 1989, nazivajući ga burnim vremenom u kom su se desile fundamentalne geopolitičke promjene u svijetu.

Kisindžerova posjeta Pekingu unijela je novu dinamiku u odnose dvije supersile, a uključivanjem Kine u svjetski privredni sistem Sovjetski Savez bio je prinuđen na niz ustupaka. Kako Vukašinović navodi, Evropa je postala glavni podijum sučeljenosti Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, a „model obuzdavanja srca svijeta zamijenjen je konceptom prikrivenih akcija“, koji je prouzrokovan jačanjem saradnje Amerike i Vatikana.

Vukašinović objašnjava da je nakon izbora Karla Vojtile za papu postalo jasno kako „rimokatolička crkva napušta političku ekvidistancu i postaje dio antikomunističkog konzorcijuma koji predvode SAD“.
Jedna od prvih žrtava zakulisnog saveza bila je Jugoslavija čiji je državni vrh znao za odluku o planiranom razbijanju, a Srbe je novi svjetski politički talas ipak uspio da iznenadi.

 

1 Comment
  1. Stari Crnogorac komentariše

    Amerika Vatikan Evropa Zlo.Dugo rade da uniste Pravoslavlje.Tradiciju korijene Porodicu.Dace bog da im se stane na put.Zivjela Rusija

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.