Vučić tvrdi da SAD stoji iza lažne države Kosovo: Srbija će zaštiti svoj narod na KiM, nikoga se ne bojimo!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom krize nastale formiranjem vojske Kosova. On je naveo da se Srbiji prebacuje to što je mirnom i demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

– Danas je posle mnogo godina prijetnji zvanično formirana takozvana vojska Kosova na ilegalan i protivpravan način. Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sopstvenim Ustavom, pokazali da im nije stalo do prava i pravde, već do sprovođenja gole sile i napada na Srbiju. Mi smo željeli mir, uložili smo ogromne napore da sačuvamo stabilnost u regionu, što nije bilo lako. Upravo zato smo prihvatili Briselski sporazum 2013. godine znajući da će to biti dokumet na koji ćemo se pozivati, jer ga druga strana neće poštovati – rekao je Vučić.

On je istakao da je sada jasno da Albanci nisu željeli kompromis, i da su iza svega što rade imali podršku SAD, Velike Britanija i Nemačke.

– Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i posle toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje. Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi. Taj dijalog smo nastavili i željeli kompromis. Izlagao sam se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir. Bio sam na meti kritike cjelokupne srpske javnosti zato što sam predlagao ono što sam mislio da je jedino logično rješenje, istakao je on.

Prištini, kaže, ni dan danas ne pada na pamet da izvši formiranje Zajednice srpskih opština.

– Gaziti Srbiju je dobro, mi u pregovorima treba da učestvujemo kao pile koje stavlja svoju glavu na panj. Ukoliko Srbija počne da maše krilima, tim gore po Srbiju. Željeli smo kompromis. Mi smo razočarani, ali to nije nikakva novost – dodao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je uputila zahtjev za održavanje hitnne sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

-Spreman sam da lično učestvujem na njoj. Vjerujem da ‘velikani’ neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbjednosni rizici za očuvanje mira ove odluke. Ne vjerujem da jedna malena Srbija i njen glas i riječ mogu da ih uplaše. Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će željeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije zapitao se večeras na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

– Jasno je da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali to nisu sami smislili, vidjelo se i ko im je pomogao. Neću sada da govorim šta sve mislim o američkom ambasadoru, nije ni vrijeme – primijetio je Vučić i nastavio:

– Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 1244, članu 9, stav B, član 15 u kojima se zahtjeva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzivne akcije i pridržavaju se zahtjeva za demilitarizaciju – kaže on.

Vučić se obratio i Srbima na Kosovu istakvaši da zna koliko su ovi dani teški za njih.

– Ne morate da brinete, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda i svog dostojanstva ni ponosa. U budućnosti ću još jače da propagiram da ćemo sa svima ostalim u regionu nastojati da održavamo najbolje moguće odnose. Nisam došao u uniformi, nemamo koga da se plašimo, ali se nikoga ne bojimo – poručio je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.