Patrijarh Porfirije: Zahvaljujući svetom Savi, srpska kultura je prevazišla nacionalne granice i postala dio svečovječanske baštine!

0
Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Hramu svetog Save, čiji se praznik danas slavi, da je prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj ustanovio sistem vrijednosti – Svetosavlje, kroz koji je naš narod vjekovima gradio svoje duhovno biće i kult, svoju vjeru i kulturu, koja je prevazišla nacionalne granice.
Patrijarh Porfirije Svetosavsku liturgiju služi prvi put nakon što se oporavio od korone, koja mu je ustanovljena prije oko dvije nedelje, sa blagim simptomima.
Na prazničnoj liturgiji u Hramu svetog Save na Vračaru se zajedno molilo i pričestilo više hiljada građana, učenika i roditelja sa djecom, a među njima je bio i najbolji teniser svijeta Novak Đoković.
Patrijarh Porfirije je, nakon molitvenog dijela, tokom propovedi čestitao školsku slavu Svetog Savu svim prisutnima i ostalim pravoslavnim vjernicima širom zemlje i regiona.
-Danas se radujemo kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi, jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda. Slavimo onoga koji je ustanovio sistem vrijednosti po kome se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga svijeta- kazao je Porfirije.
Zahvaljujući temeljima koje je postavio sveti Sava, istakao je Porfirije, srpska kultura prevazišala je nacionalne granice i postala dio sveopšte i svečovječanske baštine.
Naveo je da se o ovom svetitelju može govoriti sa raznih aspekata, od toga da je bio mudar čovjek, preko toga da je bio veliki diplomata i gradio mostove između ljudi i naroda, do toga da je gradio puteve, mostove i škole, kao i organizovao ekonomski život svoga naroda, prenosi Tanjug.
-Možemo govoriti da je sveti Sava bio čovjekoljubiv, filantrop i mirotvorac koji nije razlikovao ljude, već je u svakom gledao ikonu Božiju i jednako vrijednog čovjeka pred Bogom- rekao je patrijarh.
Takođe, istakao je da je sveti Sava na svom putu sretao ljude drugih religija i kultura, koji su ga istinski voljeli i kroz njega poštovali naš narod.
Osvrnuo se na to da se liturgija danas održala u sabornom hramu posvećenom ovom svecu i naglasio da se jačina naše vjere ogleda u tome što je hram nikao na mjestu gdje su davno htjeli da obezvrijede značaj svetoga Save za srpski narod.
Patrijarh je rekao da je sveti Sava prosvjetitelj, jer je svom narodu utemeljio pravoslavnu vjeru, koja predstavlja „povjerenje u Božiju promisao i ljubav“.
-Sveti Sava je uveo naš narod u vjeru koja je smisao postojanja, a ne tek neka metafizička sila- poručio je Porfirije i istakao da nam danas naša vjera omogućava da rastemo u ljubavi, praštanju i miru.
Na liturgiji u ime sveštenog spomena na Svetog Savu u Hramu Svetog Save u Beogradu okupilo se više stotina vjernika, koji zajedno sa poglavarom SPC proslavljaju prvog srpskog Arhiepiskopa i prosvetitelja. Sveti Sava se smatra i začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti i zaštitnikom prosvjetnih ustanova.
Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Posle poluvjekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obilježava kao školska slava.
(Sputnjik)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.