Joksimović: Interes Srbije je da bude dio EU

0

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je u interesu Srbije da bude dio jake i stabilne Evropske unije (EU).
Ona je u intervjuu za Politiku rekla da otvaranje novih poglavlja uvijek pokazuje da postoji kontinuirani napredak u pregovorima o članstvu u EU.
– Imajući u vidu sveukupnu atmosferu unutra EU, koja je vrlo napeta, i u nekim segmentima polarizovana, kao i skepticizam pojedinih država članica prema proširenju, za nas je otvaranje poglavlja pozitivna poruka – navela je ministarka.
Ona je ocijenila da uvijek može više i brže u procesu evropskih integracija, ali brojne okolnosti koje ne zavise od država kandidata utiču na dinamiku procesa proširenja.
– Vjerujem da je realna mogućnost da tokom austrijskog predsjedavanja (u drugoj polovini godine) otvorimo ostala poglavlja za koja smo tehnički spremni: 9 – finansijske usluge, 17 – ekonomska i monetarna unija, i 18 – statistika, a intenzivno radimo na pripremi novih pregovaračkih pozicija – dodala je Joksimovićeva.
Ona je još rekla da Srbija pomaže svima u nevolji, ali da neće biti sabirni centar za migrante. Prema njenim riječima, Srbija će proporcionalno svojim mogućnostima pomoći sprovođenje zajedničkog evropskog rješenja o migrantima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.