Olimpijski dan održan u Podgorici

0

Crnogorski olimpijski komitet, uz podršku Sekretarijata za sport Glavnog grada Podgorica i Olimpijske solidarnosti, organizovao je tradicionalnu proslavu Olimpijskog dana, koji slavi i promoviše olimpijske vrijednosti, prijateljstvo i poštovanje.

Najmlađi su imali priliku da učestvuju u raznim sportskim aktivnostima, osmišljenim za podsticanje zdravog i aktivnog načina života, provjere svoje znanje u kvizovima o olimpijskim vrijednostima, uživaju u zonama za djecu sa mini igrama i drugim zabavnim aktivnostima osmišljenim da ih upoznaju sa radošću sporta.

Bila je ovo prilika i za druženje sa našim olimpijcima, među kojima su bili nova članica crnogorskog olimpijskog tima Bojana Gojković i trener Nikola Ružić, ali i kandidati za Pariz 2024, atletičarka Slađana Pejović, plivači Jovana Kuljača i Miloš Milenković i selektorka Danijela Franeta.

„Ovaj dan nas podsjeća na snagu sporta da nas ujedini, da inspiriše i da nas podstakne na bolji život. Sport nas uči kako da budemo najbolji u svemu što radimo, kako da prevaziđemo prepreke i kako da uvijek igramo fer. U vremenu kada se suočavamo s mnogim izazovima, važno je da se sjetimo ovih vrijednosti koje nas povezuju kao ljude“, rekao je predsjednik COK Dušan Simonović.

Sekretarijat za sport Glavnog grada je i ovogodišnji partner Crnogorskog olimpijskog komiteta, što još jednom potvrđuje da su događaji poput Olimpijskog dana od vitalnog značaja za jačanje osjećaja zajedništva i promovisanje važnosti fizičke aktivnosti.

„Naša saradnja sa Crnogorskim olimpijskim komitetom i odražava našu posvećenost stvaranju okruženja u kojem sport može napredovati i gdje svaki pojedinac, bez obzira na svoje porijeklo, može učestvovati i postići uspjeh. Iskoristimo ovu priliku da podržimo naše sportiste, proslavimo njihove uspjehe i inspirišemo buduće generacije da prihvate vrijednosti olimpijskog pokreta“, rekao je Igor Vujačić, vd sekretara Sekretarijata za sport.

Tokom Olimpijskog dana, takođe je i simbolično obilježen Međunarodni dan izbjeglica u saradnji sa UNHCR-om, u cilju stvaranja platforme gdje se djeca iz izbjegličkih porodica, djeca bez državljanstva ili djeca u riziku mogu takmičiti sa svojim vršnjacima iz Crne Gore u raznim sportovima.

U svijetu u kome je preko 120 miliona ljudi prisilno raseljeno, sport služi kao univerzalno i popularno sredstvo među mladima za suzbijanje napredovanja sukoba kroz jačanje kohezije zajednice. Sport igra važnu ulogu u društvenom razvoju, inkluziji, koheziji i blagostanju raseljenih osoba i može značajno doprinijeti izgradnji mira i integraciji u nove zajednice.

Šef UNHCR-a u Crnoj Gori, Žan-Iv Bušardi rekao je da saradnja između UNHCR-a i COK-a predstavlja pozitivan primjer kako strateška partnerstva mogu značajno unaprijediti živote ranjive djece.

„Učešće raseljenje djece i djece u riziku od apatridije na Olimpijskom danu u Podgorici ne predstavlja samo proslavu sporta, već i svjedočanstvo zajedničkih i kontinuiranih napora ključnih aktera u Crnoj Gori u izgradnji inkluzivnijeg društva. Ova inicijativa je sjajan primjer kako sport može biti moćno sredstvo za inkluziju i zaštitu raseljene djece i djece u riziku od apatridije”, zaključio je Bušardi.

Takođe, tokom Olimpijskog dana, Crnogorski olimpijski komitet je ugostio i partnere iz sedam zemalja EU i Zapadnog Balkana koji su učestvovali u „Klubu prijateljstva“, zajedničkoj akciji za promociju osnovnih vrijednosti među djecom i zajednicama.

Ova zajednička akcija je dio Erasmus+ projekta Sports as Value, koji ima za cilj integrisanje pozitivnih vrijednosti u sportsku praksu i izgradnju jačih zajednica kroz sport i promociju EU vrijednosti.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.