Hiljadu balona u organizaciji medikalnih onkologa Crne Gore

0

Performans-izložbom sa 1.000 narandžastih helijumskih balona u Centru Kulturnih Zbivanja Ribnica u Podgorici, Crna Gora se priključila Svjetskom mjesecu borbe za podizanje svijesti o raku mokraćne bešike. Događaj je realizovan u okviru kampanje Slušaj svoju bešiku u organizaciji Crnogorskog udruženja medikalnih onkologa, uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore.

„Danas obelježavamo mjesec maj mjesec borbe protiv karcinom mokraćne bešike simboličnim balonima kao podsjetnik na jedan agresivni oblik raka, koji je veoma čest kod nas, a o kome se nedovoljno govori. Karcinom mokraćne bešike se nalazi na petom mestu po učestalosti među mlignitetima. Češći je kod muškaraca nego kod žena i to je direktno vezano za glavni faktor rizika, a to je pušenje“, izjavio je dr Nikola Milašević, medikalni onkolog, Predsjednik CUMO, Institut za onkologiju, Klinički centar Crne Gore i dodao  „Treba istaći simptome koji su karaktersitični za rane faze karcinoma, a to su krv u mokraći, hematurija, ali i bol pri mokrenju, ili učestalo mokrenje. Sve ovo treba da budu znakovi alarma za naše građane da se jave urolozima. U slučaju da se otkrije u ranoj fazi, pacijent hirurškom intervencijom može da bude izliječen“.

„Karcinom mokraćne bešike je jedna od najagresivnijih malignih bolesti u onkologiji gde nam se veliki procent pacijenata javlja u metastatskoj fazi bolesti. U današnje vrijeme se strategija lečenja značajno promijenila, i imunoterapija poboljšava ishode lečenja ovih pacijenata gde imamo rezultat i četiri do pet puta duže preživljavanje nego sa dosadašnjim načinom liječenja hemioterapijom“, izjavila je dr Sanja Lekić, medikalni onkolog, Direktorica Instituta za onkologiju, Klinički centar Crne Gore.

„Prvi Put u Crnoj Gori govorimo o raku mokraćne bešike i to je znak da nešto nije u redu sa informisanosti naših pacijenata i građana. Karcinom mokraćne bešike je veliki poblem i za nas urologe i za pacijente zato što je smrtonosna bolest ukoliko se na vreme ne otkrije. Trebalo bi raditi na prevenciji i davati što više informacija pacijentima kako i kada da dođu kod urologa na preventivne preglede“, izjavio je dr Marko Vuković, specijalista urologije, Klinika za urologiju, Klinički centar Crne Gore.

Prema podacima Evropskog udruženja urologa, rak mokraćne bešike je peti najčešći tumor u Evropi, sa više od 200.000 oboljelih svake godine, međutim, prema njihovom istraživanju, čak 6 od 10 odraslih ispitanika ne znaju za ovu vrstu raka ili ne znaju koliko može da bude ozbiljan. Želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da je rak mokraćne bešike često “zaboravljeni” rak, o kome se malo govori, a koji veoma često ne bude dijagnostikovan na vreme zbog neprepoznavanja ili pogrešnog tumačenja simptoma.

Ova bolest često ne bude otkrivena na vreme, jer pacijenti ne prepoznaju ili zanemaruju simptome. Potrebno je da se govori o raku mokraćne bešike kako bi se bolest otkrila što ranije, a naši pacijenti dobili pristup savremenim načinima liječenja. Procjenjuje se da će broj novootkrivenih slučajeva u narednih 20 godina u svijetu porasti za oko 60%.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.