Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti

0
U Iranu je proglašena petodnevna žalost povodom pogibije predsjednika Ebrahima Raisija, a zvanična sahrana šefa države i drugih poginulih obaviće se u Tabrizu, odakle će tijela žrtava kasnije biti prenijeta u rodne gradove žrtava.

Dan žalosti zbog smrti iranskog predsjednika proglašen je i najavljen u Turskoj i Pakistanu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i izrazio saučešće narodu Irana.

Hamnei je zajedničkom slikom na Iksu (Tviteru) odao počast Raisiju, koji je, prema navodima medija, jednog dana trebalo da naslijedi poziciju vrhovnog vođe Islamske republike.

Zvanična sahrana iranskog predsjednika, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih koji su nastradali u padu helikoptera je u Tabrizu, glavnom gradu Istočnog Azerbejdžana.

Raisijevo tijelo će kasnije biti odnijeto u Teheran, prije nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na sjeveroistoku Irana.

Nakon memorijalne ceremonije u Tabrizu, u planu je još jedna u gradu Komu, osam kilometara jugozapadno od Teherana.

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dvije ćerke.

Helikopter u kojem su bili predsjednik Raisi i Abdolahijan srušio se na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Potpredsjednik Irana Mohamed Mohber imenovan je za privremenog predsjednika, do izbora koji će biti održani 28. juna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.