“4.873 osobe u Srbiji su zaražene korona virusom, od toga više od 20 odsto je u Nišu”

0

Čak 4.873 osobe u Srbiji su zaražene korona virusom, od toga više od 20 odsto je u Nišu.

Zbog toga je oformljen novi krizni štab, koji je rano jutros imao sastanak kako bi analizirao situaciju u ovom gradu.

– Analiza je i prethodnih dana pokazala da je ovo region zemlje gde imamo najveće stope učestalosti, a u ostalim je stabilna situacija. Zato smo oformili novi štab, jutros smo se sastali i napravili analizu epidemiološke situacije. Žarišta su i u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici i u gerijatrijskim ustanovama. Obišli smo ih, inicirali smo naredne mere, koje za cilj imaju da se epidemijsko širenje bolesti smanji -objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević u javljanju uživo na TV Prva.

Njakritičnija situacija u Nišu

Na pitanje, koliko je prevoz obolelih u niški klinički centar otežan, dr kisić kaže:

– Prevoz svih je već urađen, u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici ih je sedam obolelih, u gerijatrijskim centrima je 151 zaražena osoba, sve su one juče transportovane u KC Niš. Većina imaju blage simptome bolesti, a ako dođe do komplikacija, dobiće adekvatan tretman – dodala je Tepavčević.

U ovom momentu Niš može da odgovori svim kapacitetima, a ima trenutno veći priliv pacijenata nego do sada, jer je virus ušao u niške institucije.

– Sada prvo suzbijamo posledice, da prepoznamo ljude koji imaju infekciju da bi se zbrinuli. Naknadna istraživanja će pokazati o čemu se radi, ali svi faktori dolaze u obzir – od posetioca u tim zdravstvenim ustanovama… Napravićemo pojedinačna istraživanja kako je virus ušao u ove institucije – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

– Epidemiološku situaciju držimo pod kontrolom, mi držimo sve na nekom stabilnom nivou, fokusirani smo na nova žarišta koja se pojedinačmno pojavljuju, vidi se kraj, bićemo relaksirani kada broj zaraženih bude nula. Očekuju se relakacija mera kod nas, ali treba da se strpimo i da svu snagu usmerimo na borbu protiv virusa – objasnila je ona.

Biće pojačane sledeće tri mere

Analizirajući celokupnu situaciju, krizni štab je doneo odluku da se pojačaju sledeće tri mere:

– Povećaćemo testiranje, to prati intenzivno istraživanje kontakata i neizbežna izolacija osoba kod kojih je potvrđen virus.

– Radimo sve da se virus ne proširi dalje. Intenzivirali smo sve mere i aktivnosti. Kada je u pitanju obim testiranja, i do sada su testirane osobe koje treba da su testirane, nekada je dolazilo do zastoja u dobijanju rezultata, a pravovremeno dobijanje rezultata je osnova za borbu protiv ove bolesti – dodala je.

(Kurir.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.