Živković za IN4S: Sud presudio da sam nezakonito sklonjen iz DAN-a, jasno da je UDBA stajala iza otkaza!

Živković za IN4S: Sud presudio da sam nezakonito sklonjen iz DAN-a, jasno da je UDBA stajala iza otkaza!

Borba slobodnih novinara nije uzaludna, poručio je u intervjuu za IN4S urednik portala Borba Dražen Živković, povodom trogodišnjice razbijanja protesta DF-a, ali i njegove presude dobijene protiv dnevne novine „Dan“, odakle je sklonjen nakon što je ukazivao na brojne nezakonitosti.

Prisjećajući se dešavanja ispred Skupštine Crne Gore prije tri godine, Živković ističe da je sada više nego jasno da je razbijanje mirnog okupljanja građana i dijela opozicije imalo za cilj disciplinovanje medijske, ali i opozicione političke scene.

„Tog jutra, kada je policija upotrebila brutalnu silu na goloruki narod, uhapšen sam, jer sam obavljao svoj posao i snimao te nemile scene. Uz Gojka Raičevića, urednika portala IN4S, jedini sam novinar koji je hapšen u Crnoj Gori u poslednje tri decenije. Iz današnjeg ugla, to hapšenje mi je potpuno jasno, jer je trebalo da me zaplaši i da se povučem, te da ne pišem više o škakljivim temama. Na njihovu žalost, to se nije i neće desiti, jer je moja obaveza da se perom borim za istinu, kako tada – tako i sada“, poručio je Živković.

Dodaje da „kako to obično i biva“, tada nije dobio čak ni podršku svoje matične kuće, nekada opozicionog „Dana“.

„Da podsjetim, jedini sam novinar te medijske kuće koji je uz, sada pokojnog Duška Jovanovića, proganjan od policijskih i režimskih snaga Crne Gore. I vjerujte mi da mi je taj podatak jedan od najsvetlijih u mojoj, skoro dvije decenije dugoj novinarskoj karijeri“, ističe urednik Borbe.

Sud presudio da je iz „Dana“ sklonjen po nalogu kriminalnih struktura ANB-a

„Želio bih da sa čitaocima opozicionog portala IN4S podijelim i jednu eksluzivu – naime, kako što je javnosti poznato, u „Danu“ sam u julu prošle godine dobio nezakonit otkaz, koji mi je, kako sam tada tvrdio, a sada se i potvrdilo, uručen od strane ANB nalogodavaca, koji su samo u djelo sproveli njihovi medijski operativci. Upravo sam dobio presudu, po mojoj tužbi protiv „Dana“, koja je u moju korist. I u presudi piše da sam sklonjen iz „Dana“, jer sam rukovodstvu te novine na vrijeme ukazivao na mnoge nezakonitosti, ali su se oni oglušili na to i spakovali mi nezakoniti otkaz. Dokazao sam na sudu da sam nezakonito sklonjen iz „Dana“ i sud je to nakon godinu dana teškog procesa potvrdio“, kazao je Živković.

Sud presudio da je Živković dobio nezakonit otkaz

On navodi da nije tražio da mu se isplati novac za svo vrijeme koje je proveo bez posla, te da će to tražiti u posebnom postupku, jer mu to nije bio prioritet.

„Bitno mi je bilo da dokažem da sam nezakonito, po nalogu kriminalnih struktura ANB-a, sklonjen iz nekada opozicione novine, koja danas to više nije“, ističe Živković.

Naravno, dodaje on, ne želi više da zamaram javnost ovim stvarima, uskoro će detaljnije pričati o svemu, “ali želim da poručim da ću narednih dana podnijeti krivične prijave protiv svih onih ‘analitičara’ na društvenim mrežama koji su danima nakon mog otkaza širili laži o meni, po nalogu ljudi iz „Dana“, tvrdeći da sam kriminalac i saradnik nekih kriminalnih organizacija iz Podgorice i Budve”.

„Sve je to dokumentovano i nakon ove presuda, vrijeme je da tim i takvim likovima omogućim da na sudu ispričaju po čijem nalogu su širili laži o meni. Kao i sa onima prevarantima iz samog DAN-a koji su tvrdili da sam uzimao desetine i stotine hiljada evra, ko zna od koga sve ne, tako mi crtajući metu i dovodeći me u opasnost svojim bestijalnim lažima“, navodi urednik Borbe.

ANB zavladao medijskom scenom Crne Gore

„Nažalost, ono protiv čega se Duško Jovanović godinama hrabro borio, a to je beskompromisna borba protiv kriminalnih struktura i samog ANB-a, danas vlada medijskom scenom Crne Gore. Svi štampani mediji su pod kontrolom ANB-a i tužilaštva, kao i pojedinih kriminalnih struktura. Sve se koordinira iz jednog centra i tačno se zna koji novinari danas u Crnoj Gori pišu po naredbama ANB-a“, navodi Živković.

Svi smo, dodao je on, svjedoci da je i sam nosilac svih nečasnih radnji u Crnoj Gori, Milo Đukanović, godinama proganjao „Dan“ kao jedini opozicioni medij.

„Naravno, godinama unazad, pošto je „Dan“ stavljen pod punu kontrolu kao i ostali štampani mediji, Đukanović nije iznio ni jednu ružnu kvalifikaciju za „Dan“ već nekoliko godina. A sjećamo se da je govorio da je to oglasna tabla KOS-a, i da je to bordel. Godinama nema teških riječi i kvalifikacija, a pametnome dosta da zaključi o čemu se tu radi. ANB problem predstavljaju pojedini portali, među kojima je i vaš, jer ne mogu da ga kontrolišu, i ja tu vidim svijetlo na kraju tunela da naša borba nije uzaludna“, ističe Živković.

Katnić i „Dan“ na vezi

Poslednjih dana, dodaje, svjedoci smo prisne saradnje službi bezbjednosti i samog SDT-a sa „“Danom“, što je do unazad par godina bilo nezamislivo.

„Međutim, vremena se mijenjaju i danas, oni koji služe tim službama i samom režimu, a dovoljno je vidjeti samo ko su im sagovornici, žele da dijele lekcije ko je opozicija, a ko nije. Svi se sjećate da Milivoje Katnić nije želio da odgovara na moje pitanje na onoj čuvenoj konferenciji.

Čim su mene sklonili iz „Dana“, propričaše Katnić i „Dan“. Pametnome dosta! Grdno su se prevarili ako misle da će sve uspjeti da nas podvedu pod kontrolu ANB-a i SDT-a, jer ima nas koji ne služimo bilo čijim interesima, koji nijesmo ucijenjeni kao oni, i koji se borimo za istinu i pravdu“, poručio je Živković i dodao:

„Veliku zahvalnost dugujem portalu IN4S, koji je jedini imao hrabrosti da piše o mom nezakonitom otkazu i da mi pruži medijsku pomoć kada mi je bilo najteže“.

Related posts

4 Comments

 1. Srele

  Ko o cemu, Drazen Zivkovic o Dan -u. A mici se vise. Dan je za tebe institucija i moralna gromada. A vjerujem da ovo neces ni pustiti, a pozivas se na prava i demokratiju.

  Reply
  1. admin

   Razbuca DAN ovaj Živković. Svaka mu čast. Da su mu nešto znali, ne bi ćutali. A on macom njih po glavi svaki put. I još ih dobi na sud. Svaka mu čast. Hrabar čovjek!

   Reply
  1. admin

   Kakav si ti glupi tupson. Mora da si iz DAN-a. Fino pise da ce zarada da se ostvaruje u drugom postupku. Covjek dokazao da je nezakonito sklonjen s posla. I treba sve da mu plate. Ako su vam i tekstovi u DAN-u kao ovaj komentar ne cudi sto vam je tiraz u rangu Pobjede.

   Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *